Početna Sport Domaći e-sport team “Zero Tenacity” plasirao se na Evropsko prvenstvo EMEA ...

Domaći e-sport team “Zero Tenacity” plasirao se na Evropsko prvenstvo EMEA Masters

0

Jedan od najboljih e-sport timova u regionu, Zero Tenacity, poznatiji kao Z10, plasirao se direktno u glavnu fazu EMEA Masters – Evropskog prvenstva u LOL-u (League Of Legends) i time ostvario značajan rezultat za Srbiju i region, ali i doprineo promociju regionalne e-sport scene u Evropi. Takođe, ubedljivom pobedom nad GRP timom plasirali su se u grand finale poljske Ultralige čiji se finalni mečevi odigravaju danas u Poljskoj.

Zero Tenacity je osnovan 2018. godine od strane Dimitrija Maleševića (Hebihime) sa ciljem da postane konkurentnan na evropskoj gejming sceni u čemu su i uspeli u samo nekoliko godina, a od prošle nedelje, plasiravši se u grand finale poljske Ultralige i direktnim plasmanom na EMEA Masters, definitivno su se pozicionirali kao jedan od pretendenata na titulu najboljeg LOL tima u Evropi.

Zero10 LOL tim čini internacionalni sastav profesionalnih igrača, od kojih su tri Koreanca (Noah, Kabbie, SlowQ), jedan igrač iz Poljske (Color) i jedini predstavnik Srbije (Ryuzaki). Inače, Z10 čini više od 50 ljudi među kojima je 20 igrača, a ostatak tima čini menadžment, treneri i content kreatori. Među disciplinama u kojima se Z10 nadmeće na nivou Evrope su i Counter Strike, Valorant i TFT. U Valorantu je Z10 u top 10 timova u Evropi, a predstavnik Z10 (Lelouch) u TFT-u deli 9. mesto na svetskom nivou, dok u Counter Strike-u Z10 u svojim redovima ima i jednog reprezentativca Srbije, a na svetskoj rang listi nalazi se na 90-om mestu. Jedan od članova LOL tima (Noah) je prvi igrač na evropskoj rang listi od 34 miliona igrača, a pre prelaska u Z10 igrao je za korejski klub KT Rolster, koji važi za jedan od najboljih timova na svetu dok je Kabbie prošle godine osvojio korejsku ligu (LCK CS), koja se smatra za najprofesionalniju ligu na svetu, i proglašen je za MVP-a lige na poziciji “support role”. Kabbie je pre potpisivanja profesionalnog ugovora sa Z10 igrao u jednom od najboljih svetskih timova T1 (bivši SKT1/Souh Korea Telecom).

Dobro je pomenuti da je LOL jedna od disciplina u e-sportu čija se strategija zasniva na igri 5 na 5 sa ciljem potpune eliminacije protivničke baze koja je zaštićena raznim strukturama, a u kojoj igrači preuzimaju ulogu šampiona sa jedinstvenim sposobnostima braneći svoju bazu do samog kraja meča. Igrači tokom igre sakupljaju iskustvo i “poene” kojima mogu kupovati razna sredstva za jačanje svojih šampiona za odbranu baze. LOL je zanimljiv pre svega zbog kombinacije različitih elemenata fikcije i scenskih žanrova poput mačevanja, magije, horora, stripskih momenata, video animacije itd.

Na evropskom prvenstvu u LOL-u, čija glavna faza pičinje 11. aprila, Z10 će, pored francuskog LDLC, Heretic-a i MoviStar Riders-a iz Španije, biti jedan od timova koji će se sasvim izvesno naći u velikom finalu koje je po rasporedu zakazano za 29. april, dok će već danas, 31. marta, Zero10 pokušati da odbrani titulu Ultralige i time postane jedini tim u istoriji poljskog e-sporta koji je uspeo da opstane na čelu lige tokom dve uzastopne sezone.

Više informacija moguće je naći na Instagram i Twiter nalozima ovog e-sport tima.

Foto: Promo