Početna Sport Ivana Španović – vicešampionka sveta: Zaista sam uživala u Portlandu, a rezultat...

Ivana Španović – vicešampionka sveta: Zaista sam uživala u Portlandu, a rezultat je sjajan

0

IAAF World Indoor Championships - Day 2

Velika takmičenja su za nju treninzi na kojima vežba skakutanje sa jednog stepenika postolja na drugi! Na šestom uzastopnom takmičenju je Ivana Španović osvojila medalju. Sa krova Evrope vinula se pravo u potkrovlje planete, a malo je nedostajalo da objedini titule evropske i svetske prvakinje u dvorani. Na SP u Portlandu je ranom zorom uzela srebro sa novim državnim rekordom u skoku udalj – 7,07 (prethodni 7,02 na otvorenom) i devetim najboljim ostvarenjem u istoriji ove discipline kod dama.

Posle pet serija bio je to i najimpresivniji rezultat finala, ali je Amerikanka Britni Ris u poslednjoj aktivirala dugme za katapult i kao iz praćke poletela do neverovatnih 7,22 metra. Ivana je sa širokim osmehom na licu naterala olimpijsku šampionku da skoči tek centimetar ispod ličnog rekorda. Bronza je pripala Britanki Loren Ugen sa 6,93.

Srbija je do sada imala samo bronzane medalje sa planetarnih šampionata – tri je donela Ivana u skoku udalj, a po jednu Dragutin Topić u skoku uvis i Dragan Perić u bacanju kugle. Srebro Španovićeve na Dvoranskom SP u Portlandu najsjajnije je odličje do sada.

Uživala sam na takmičenju. Nisam osećala veliki pritisak, a bilo je uzbudljivo jer je borba trajala od početka do samog kraja – poručila je naša atletičarka, koja je po serijama skakala 7,00; 6,88, dva prestupa, 7,07 i 6,76.

Finale je trajalo baš dugo zbog novog formata takmičenja, ali ništa mi nije smetalo da u svakom skoku dam sve od sebe. Rezultat je sjajan, bez obzira što sam ostala bez zlata u poslednjoj seriji. Važno je da sam zadržala kontinuitet osvajanja medalja sa najvećih takmičenja i da konstanto napredujem – ne žali Španovićeva za tronom.

Drago mi je što se Ris vratila, jer da ona nije ovako sjajno skakala, možda ni ja ne bih pružila svoj maksimum. Zaista je poštujem i radujem se našem novom susretu i takmičenjima na otvorenom – otkriva Ivana i kaže da bi “letela” do postolja i da je bilo deset serija.

Ni srebro više ne može da zadovolji epitete šampionskog tima Ivane Španović. Trener Goran Obradović priznaje da je očekivao zlato:

Posle tri bronzane medalje sa svetskih šampionata, ovoga puta smo išli na najsjajniju i to smo do poslednje serije imali. Za mene lično ostaje veliki žal što ovoga puta nije osvojeno zlato. To je bol i lepota sporta. Ali, ostvaren je fantastičan rezultat, Ivana je odlično skakala. Publika je mogla da vidi da se borila do poslednje serije, do poslednjeg atoma snage. Još jednom je na velikom takmičenju oborila rekord i postavila nove granice snova.

Sećaju se navijači kako je Ivana na EP u Cirihu 2014. repom zakačila pesak i tako skratila jedan skok. Ovoga puta ništa nije prepustila slučaju, pa je kosu pokupila u “riblju kost”. Čak je i kraj pletenice uvukla u dres sa startnim brojem.

Naša najbolja atletičarka odlično je raspoložena posle Svetskog dvoranskog prvenstva u Portlandu i obaranja nacionalnog rekorda.

“Leteća Ivana” je skokom od 7,07 metara osvojila srebrnu medalju na planetarnom šampionatu i još jednom pokazala da je samo nebu za nju granica.

7.07m. Srebrna medalja. Četvrta medalja sa svetskih prvenstava, lični i nacionalni rekord. Deveti rezultat svih vremena u dvorani. 7.07mIstinska sreća. Moje ime je Španović… Ivana Španović 707 – napisala je Ivana na Fejsbuku uz fotografiju i aluziju na Džejmsa Bonda.

Izvor: Novosti
Foto: Guliver / Getty Images; Ivana Španović / Instagram