Početna Sport Ivana Vuleta najboljim skokom u poslednjih pet godina odbranila svetsku titulu!

Ivana Vuleta najboljim skokom u poslednjih pet godina odbranila svetsku titulu!

0

Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Beogradu, najboljim skokom ove godine – 7.06 i tako odbranila svetsku titulu osvojenu 2019. godine u Birmingemu.

Ivana Vuleta je ostvarila dva cilja koja je postavila pred početak Svetskog prvenstva u Beogradu – jedan je bio da odbrani zlato, a drugi da se približi svom rekordu (7.24).

Najbolja srpska atletičarka nikada nije izgubila pred domaćom publikom, pa je i sada bila na visini zadatka i, pred oko 10.000 ljudi u prestonici Srbije, osvojila svetsku titulu.

Vuleta je odbranila zlato osvojeno u Birmingemu 2019. godine, najboljim skokom ove godine – 7.06, koji je ostvarila u četvrtoj seriji.

Samo pet ispravnih skokova je viđeno u prvoj seriji – među deset takmičarki koje su napravile prestup bile su i Ivana Vuleta i Milica Gardašević.

Kvaneša Burks je sa 6.77 bila najbolja u prvoj seriji, Tifani Flin je skočila sedam centimetara manje, a Rut Usoro je skočila 6.69.

Ivana je u drugoj seriji preuzela prvo mesto skokom od 6.89, najboljim skokom ove godine.

Milica Gardašević je ponovo prestupila, a na drugo mesto se probila Tifani Flin, skokom od 6.78.

U trećoj seriji je Ivana daleko skočila, ali je napravila prestup, dok je Milica Gardašević skočila 6.59.

Brum i Ugen su zablistale u trećoj seriji, pa je Nigerijka došla do drugog mesta skokom 6.85, a Ugen iz Velike Britanije do trećeg sa 6.82.

“Arena” je proključala posle četvrte serije, kada je Ivana Vuleta skočila 7.06, što je njen najbolji skok od 2017. godine. Popravila je rezultat iz druge serije i zacementirala prvu poziciju, što nisu pokvarili ni prestupi u petoj i šestoj seriji.

Srebro je osvojila Niegerijka Ese Brum skokom od 6.85, a bronzana medalja pripala je Lorejn Ugen iz Velike Britanije rezultatom 6.82.

Vučić čestitao Ivani: Srbija je ponosna na vas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je večeras najboljoj srpskoj atletičarki Ivani Španović na osvojenom zlatu na Svetskom dvoranskom prvenstvu i, kako je naveo, šampionskoj energiji koju je još jednom pokazala celom svetu.

“Draga Ivana, od srca Vam čestitam na osvojenom zlatu, kao i na šampionskoj energiji koju ste još jednom pokazali celom svetu! Srbija je ponosna na Vas! Hvala Vam na ovom veličanstvenom uspehu i radosti koju ste nam darovali! Bravo!”, naveo je Vučić na Tviteru.

Trgovčević i Ilićeva bez plasmana u finale SP

Srpski atletičar Luka Trgovčević nije uspeo da se plasira u finale discipline 60 metara sa preponama na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

On je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo poslednje mesto sa rezultatom 7,89 metara.

Plasman u finale nije uspela da ostvari ni Jovana Ilić u troskoku, koja je u kvalifikacijama ostvarila rezultat 13,36 metara.

Šampionat sveta završava se večeras, a u centru pažnje biće takmičenje u skoku u dalj, gde Ivana Španović brani zlato sa prethodnog šampionata sveta u Birmingemu 2018. godine.

Na programu je i skok s motkom i novi “napad na svetski rekord” Šveđanina Armanda Duplantisa, koji je nedavno na mitingu u Areni pomerio granicu svetskog rekorda na 6,19 metara.

Rohas oborila svetski rekord u troskoku u Beogradu

Atletičarka iz Venecuele Julimar Rohas oborila je svetski rekord u troskoku na dvoranskom šampionatu sveta u Beogradu fantastičnim rezultatom 15,74 metara.

Ona je do zlata i istorijskog skoka stigla u šestoj seriji, a potpuno nestvarno zvuči podatak da je dosadašnji rekord popravila za 31 centimetar, kao i da je ovaj skok za sedam centimetara bolji od njenog dosadašnjeg rekorda na otvorenom.

Rohas je olimpijska šampionka iz Tokija, srebrna iz Rija, dvostruka šampionka sveta na otvorenom i sada trostruka u dvorani.

Duplantisu zlato i novi svetski rekord u Beogradu

Švedski atletičar Armand Duplantis osvojio je titulu svetskog šampiona u skoku sa motkom i drugi put za dve nedelje postavio svetski rekord u Beogradu – 6,20 metara.

Do novog rekorda stigao je iz trećeg pokušaja, baš kao i pre dve nedelje na mitingu u Areni, kada je skočio 6,19 metara.

Izvor: RTV/Tanjug
Foto: Srpski atletski savez