Početna Sport Košarkaši Vojvodine posle produžetaka savladali Slovence

Košarkaši Vojvodine posle produžetaka savladali Slovence

0

Košarkaši Vojvodine su posle produžetka savladali tim Domžala sa 89:83.

Voše je do pobede došla nakon što je u poslednjih pet minuta regularnog toka i pet minuta produžetka bilo bezbroj preokreta i propuštenih šansi za uspeh sa obe strane.

U regularnom toku bilo je 76:76, po četvrtinama 18:23, 14:24, 21:12, 23:18.

Momci trenara Miloša Isakova Kovačevića su malo opištenije ušli u utakmicu, što je iskusnom protivniku bilo dovoljno da već u šestom minutu stekne osetnu razliku 18:6.

Razigrao se slovenački reprezentativac Blaž Mahkovic, godinama jedan opd najboljih igrača ABA 2 lige, koji je pogađao trojke, upošljavao saigrače i skakao pod oba koša.

U drugoj deonici Domžale su povremeno vodili i sa 16 poena razlike, da bi na odmor otišli sa 46:32.

U prvih 20 minuta šut Novosađana je bio očajan, promašivali su bezbroj puta sa čistih pozicija, ponajviše upravo oni od kojih se najviše očekivalo. Rakičević i kapitan Ljubičić su u prvom poluvremenu ukupno devet puta pokušali šut za tri poena, nisu uspeli niti jednom.

Od prvog sekunda drugog poluvremena Vojvodina počinje žestok presing i polako sustiže protivnika. No, razlika je bila prevelika, a šut je i dalje bio traljav, tek za nijansu, dve bolji nego u prvih 20 minuta. Međutim, snažan pritisak doprineo je da košarkaši iz Domžale izgube na preciznosti.

Razlika je dugo i uporno snižavana da bi prvi put u 32. minutu Novosađani izjednačili (61:61), a četiri minuta kasnije su i prvi put poveli sa 67:66. No, “Janezi” su našli snage da preokrenu rezultat i 32 sekunde pre kraja su vodili sa 75:71.

Novosađani su smanjili na dva razlike, ušlo se u penal završnicu, a Mahkovic od dva slobodna bacanja pogađa samo jedno. Ostalo je 13 sekundi do kraja, Vojvodina ima napad i potrebna joj je trojka. No, slovenački igrači uspevaju da loptu izbiju u aut, preostaje pet sekundi, napad i dalje traje, trojka je i dalje nužna za produžetak.

Rakičević, do tada sasvim prosečan, preuzima odgovornost, uzima loptu, oslobađa se protivnika i sa 8,5 metara pogađa koš. Na semaforu je stajalo da je preostalo tri sekunde.

U produžetku centar Vojvodine Ivošev postiže uzastopno šest poena, ali Slovenci imaju šansu za preokret sve do pola minuta pre kraja. Promašili su tri napada zaredom. Na kraju pobeda Vojvodine za koju se mora reći da je “srcem iščupana”.

Međutim, valja biti realan i u trenucima uspeha i veselja. Vojvodina igra snažno, superiorna je u skoku, ima dobar ritam svih 45 minuta, ali izrazito slab šut je pouzdan pokazatelj da je ekipa i dalje u krizi u koju je zapala posle pobede nad Zlatiborom. Čini se da je poslednji čas da klub učini ono to nije tokom letnjeg prelaznog roka i dovede pojačanje o kome se već duže vreme govori.

Sledeći susret na turniru u Čajetini košarkaši Vojvodine igraju u nedelju u 12 sati protiv nikšićke Sutjeske.

Izvor: 021.rs/Živan Lazić
Foto: KK Vojvodina