Početna Sport Kuglaški klub slepih i slabovidih “Vid” iz Banjaluke najbolji na turniru u...

Kuglaški klub slepih i slabovidih “Vid” iz Banjaluke najbolji na turniru u Novom Sadu

0

U Novom Sadu je održan 2. Međunarodni kuglaški turnir u organizaciji Kluba slepih i slabovidih “Pobeda” iz Beograda. Zbog nedostataka adekvatne kuglane Beograđani već drugu godinu zaredom ovaj prestižni međunarodni turnir organizuju u novosadskom SPENS-u.

Ove godine učetvovalo je sedam ekipa iz naše zemlje, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. U ekipnom takmičenju najbolji je bio Kuglaški klub slepih i slabovidih “Vid” iz Banjaluke sa oborenih 1.636 čunjeva, druga je bila ekipa domaćina turnira – beogradska “Pobeda” sa 1.612, dok je treće mesto pripalo novosadskoj ekipi “Luj Braj” sa oborenih 1.595 čunjeva. Više od 40 takmičara i takmičarki nadmetalo se i u pojedinčanoj konkurenciji u kategorijama B-1, B-2 i B-3.

“Takmičenje je proteklo u najboljem redu. Iako kuglanje slepih i slabovidih na našim prostorima potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka, poslednjih godina i ovaj naš paralolimpijski sport doživaljava veliku ekspanziju koja je praćena potpunom medijskom afirmacijom. Osim što su takmičarski, ovakvi međunarodni turniri služe i za druženje i razmenu iskustava u vezi sa životom i radom ove populacije”, kaže generalni sekretar našeg Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih Saša Božić.

Prethodnu godinu su obeležila takmičenja naše reprezentacije koja su u sistemu IPSE. Proteklih godina, na evropskim šampionatima, našoj paraolimpijskoj reprezentaciji odličja su izmicala za nekoliko čunjeva. U narednom periodu uslediće podmlađivanje naše reprezentacije, tako da želimo da se, uz selekcije Poljske i Nemačke, uključimo u osvajanje odličja. Sledeće Prvenstvo Evrope biće održano u Slovačkoj.

Izvor: rtv.rs/Ljubenko Zvizdić
Foto: Ilustracija/Pixabay