Početna Sport Novi Sad domaćin Evropskog prvenstva u mačevanju

Novi Sad domaćin Evropskog prvenstva u mačevanju

0

fencing-91406_1920

Član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovali su konferenciji za novinare povodom Evropskog prvenstva u mačevanju za kadete i juniore koje Mačevalački savez Srbije organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom.

Na samom početku konferencije mačevaoci reprezentacije Republike Srbije prezentovali su, kroz pravu borbu, ovaj olimpijski sport, a nakon toga predstavljen je kompletan sportski i prateći program šampionata.

Svilar je rekao da je ovo prvenstvo iz više razloga bitno za Novi Sad.

Grad Novi Sad je stao iza ove kandidature i samog održavanja prvenstva. Sada već postoji jedan kontinuitet održavanja balkanskih, evropskih i svetskih prvenstava u mlađim kategorijama u Novom Sadu i sa ponosom možemo da kažemo da je naš grad postao središte, u ovom delu Evrope, prvenstava koja se tiču mlađih kategorija. Takođe, mačevanje je bio jedan od sportova na prvim olimpijskim igrama, a Novi Sad kao grad ima dugu tradiciju mačevalačkog sporta i vreme je da je sa još većim žarom obogatimo – kazao je Svilar i izrazio nadu da će nakon takmičenja biti mnogo dece zainteresovano za ovaj sport.

Petrović je istakao da je posle 2007. godine, Novi Sad ponovo domaćin najboljim evropskim mačevaocima u kadetskoj i juniorskoj kategoriji.

Mi nismo velesila u ovom drevnom borilačkom sportu, ali smo velesila u organizaciji najvećih svetskih i evropskih takmičenja, što smo i potvrdili nedavnom organizacijom dva velika takmičenja u rukometu za žene, evropskog i svetskog prvenstva. Novi Sad je oduvek bio, jeste i biće grad sporta. Grad srdačnih i gostoljubivih ljudi, koji će mačevaoce iz Evrope dočekati raširenih ruku i širokog srca – naglasio je Petrović.

Izvršni direktor Šampionata Veselko Dumitrov rekao je da će u toku deset takmičarskih dana, od 29. februara do 9. marta, blizu 1000 takmičara iz 44 zemlje Evrope odmeravati snage svakog dana u obe kategorije kadeta i juniora. Prema njegovim rečima, u velikoj sali Spensa, takmičiće se muškarci i žene u sva tri oružja (mač, floret i sablja), kako individualno, tako i ekipno. On je napomenuo i to da će oko 2500 gostiju posetiti Novi Sad tokom ovog prvenstva što svakako doprinosi i turističkoj promociji kako Grada Novog Sada tako i države Srbije i zahvalio se predstavnicima Grada na podršci prilikom organizacije šampionata.

Otvaranje šampionata predviđeno je za ponedeljak, 29. februar u 18.30 časova u velikoj sali SPC “Vojvodina”, uz svečanu ceremoniju a program će početi koncertom Aleksandar Dujin Orkestra. Nakon kojeg će posetioci imati priliku da vide svečano unošenje zastava zemalja učesnica na Šampionatu, igrani program mačevanja vitezova, musketara i članova udruženja mačevalaca Vojvodine.

Budući da je Grad Novi Sad kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, organizatori su pored sportskih – takmičarskih aktivnosti uključili i umetničke, pa će tako od 1. do 5. marta biti organizovana likovna kolonija osam akademskih slikara. Nakon tih pet dana stvaranja, od 5. marta pa sve do kraja šampionata u istočnom holu SPC “Vojvodina” biće organizovana prodajna izložba radova od kojih će, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, sva prikupljena sredstva biti donirana deci bez roditeljskog staranja.

Ulaz na ceremoniju otvaranja kao i na takmičenja je besplatan.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com