Početna Sport Novosadski Veslački klub “Danubius” slavi 139 rođendan

Novosadski Veslački klub “Danubius” slavi 139 rođendan

0

Na današnji dan 1885. godine, nastao je novosadski Veslački klub “Danubius”. 139 godina kasnije, ovaj klub u bliskoj je vezi sa Novosađanima, i jedno je od najstarijih sportskih udruženja u našoj zemlji i regionu.

Ideju o veslanju kao sportu u Novi Sad doneo je pesnik Laza Kostić, davne 1872. godine, kada je osnovao “Prvu udrugu vatrogasnu, veslačku i jahačku” iz koje se 13 godina kasnije izrodio Veslački klub “Danubius”. Danas klub i dalje ispunjava svoju misiju razvijanja veslačkog sporta ali i još jednu, možda još važniju, okupljanje, treniranje i vaspitanje što većeg broja dece i omladine.

Prema oceni novog predsednika kluba Milana Saratlića, omladina danas gubi interesovanje za veslanjem nakon 18 godine, međutim, klub ima plan kako da se izbori sa tim.

Treći i konačni cilj “Danubiusa” jeste ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata, u kojem su u svojoj dugoj istoriji i uspeli. Klub je tokom istorije duže od jednog veka imao i predstavnike na Olimpijksim igrama, poput Zorana Pančića, osvajača dve olimpijske medalje.

Izvor: rtv.rs
Foto: Danubius