Početna Sport Srbija i Novi Sad imaju šta da ponude svetskoj šahovskoj sceni

Srbija i Novi Sad imaju šta da ponude svetskoj šahovskoj sceni

0

Poslednje dve decenije, u našoj zemlji, broj zaljubljenika u šah je konstantno opadao. Sada je situacija nešto drugačija i sve više je mlađih koji počinju da se interesuju za taj sport. Mi smo posetili novosadski Šahovski klub Kapablanka 1992, i uverili smo se u to da Srbija kao i Novi Sad imaju šta da ponude na svetskoj šahovskoj sceni.

Polaznici šahovske škole Kapablanka 1992 u Novom Sadu – Konstantin Mandraš, Luka Gilica i Teodora Jauković su barem dvaput osvajali prvenstvo Vojvodine, dok su neki beležili uspehe i na regionalnom nivou. Oni ističu da je njihova ljubav prema šahu proistekla iz porodice.

“U početku me je deda učio da igram, a jedne godine na moru smo igrali sa prijateljima i oni su me non-stop pobeđivali pa sam ja krenuo da treniram”, kaže Konstantin Madraš, trostruki prvak Vojvodine.

“Krenuo sam da treniram zbog druga i zbog tate, zato što su mi pokazali da je šah nešto najlepše u mom životu”, smatra Luka Gilica, dvostruki prvak Vojvodine.

“Krenula sam da treniram ovako zbog sebe, a i deda me je pre stalno pobeđivao u šahu i uvek sam htela ja njega da pobedim i sada ja stalno njega pobeđujem”, kaže Teodora Jauković, trostruka prvakinja Vojvodine.

Željko Medar šahovski majstor i trener u dečijem šahovskom klubu ističe da šah ima bitnu ulogu u odrastanju i sazrevanju dece.

“Od vaspitne do one same discipline zaista bolji uspeh i u matematici i uopšte u školi, druženje sa drugom pametnom decom, jednostavno razvijanje svih sposobnosti i samostalno rasuđivanje uopšte, mogućnost da obuhvatiš neku situaciju da vidiš probleme i da ih rešiš”, kaže Medar.

Siniša Remecki, član upravnog odbora Šahovskog saveza Srbije kaže da je u poslednjih 20 godina opao kvalitet šaha, i sama zainteresovanost za ovaj sport u Srbiji, ali ističe da se poslednjih nekoliko godina taj trend značajno promenio, na bolje.

“Zaista je puno turnira koji su jako primamljivi, ne samo za učesnike iz Srbije nego i iz raznih zemalja, što se pokazalo posebno u prošle dve godine, gde smo imali na raznim turnirima igrače iz preko 20 federacija. Trenutno smo jedna bitna tačka na šahovskoj sceni Evrope pa i sveta”, ističe Remecki.

Šah je sport koji nudi mnoge benefite svojim polaznicima, prikazuje metod učenja kroz druženje i igru. Ipak prvi šahovski koraci koji se prave u krugu bližnjih, možda su i najvažniji, jer iz njih proističe motivacija za bavljenje ovim sportom, a zatim i za ostvarivanje rezultata.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay