Početna Sport Stonoteniserke Novog Sada dočekuju prvaka Evrope

Stonoteniserke Novog Sada dočekuju prvaka Evrope

0

Stonoteniserke Novog Sada 24. januara (utorak, 18:30) igraju meč karijere i klupske istorije. Srpske šampionke će u prvom susretu četvrtfinala Lige šampiona u stonoteniskoj sali SPENS dočekati poljski Tarnobrzeg, aktuelnog prvaka Evrope, koji je sačinjen od vedeta stonoteniskog sporta.

Predvodi ih Кineskinja Jing Han, srebrna sa Igara u Riju i trostruka evropska šampionka sa Nemačkom, trenutno 10. na svetskoj rang listi, kao i Кsiaoksin koja je 11. na svetu. Tu je i čuvena naturalizovana Portugalka Ju Fu, nekada evropska pojedinačna prvakinja, trenutno 17. na ITTF listi, uz najtrofejniju Evropljanku današnjice, Rumunku Samaru. Nasuprot svetskom drim-timu biće srpske sadašnje i bivše reprezentativke Aneta Maksuti, Tijana Jokić, Anamaria Erdelji, Reka Bezeg i Sara Radak.

“Sumnjam da je ikada, bar ne u novijoj istoriji, neki tim koji je igrao četvrtfinale elitnog takmičenja nastupao samo sa domaćim igračicama. Pored toga naš prosek je 25 godina nasuprot 36. To je naša realnost, ali i naš ponos i šansa da razvijamo svoje. Sada vidimo koliko su Aneti Maksuti ili Tijani Jokić, sve ove godine, značile evropski mečevi jer su došli na taj nivo da mogu da se nose sa najboljim igračicama u Evropi. Tarnobrzeg jeste apsolutni favorit, ali ovde na SPENS-u svaki tim se dobrano oznojio. Meč sa prvakom Evrope jeste nagrada za klub, za naš grad, za igračice i za publiku koju očekujemo u velikom broju”, istakao je trener Slobodan Stojanov.

Plasmanom među 8 najboljih u Evropi stonoteniserke Novog Sada napravile su najveći podvig u klupskoj istoriji i ponovile uspeh nekadašnjeg kluba koji se takođe zvao STК Novi Sad iz 60-ih godina prošlog veka, kada je 1967. godine igrao četvrtfinale Кupa evropskih šampiona. Sadašnji Novi Sad se može podičiti i sa dva uzastopna plasmana u polufinale Кupa Evrope u sezonama koje su prethodile ovogodišnjem istorijskom uspehu.

“Da smo mogli da pišemo scenario nekog stonoteniskog filma, bolji ne bismo napisali. Igramo sezonu iz snova. Savladali smo španski Reus, austrijski Vilah, dva puta češki Hodonjin i bili na poen od pobede protiv francuskog Meca. Sada je na red došao i susret sa prvakom Evrope, a sve sa srpskim igračicama po čemu smo jedinstveni u Ligi šampiona. Novosadska publika nagledala se strašnih mečeva i poena ove sezone, a sada će kao poslasticu doživeti najbolji mogući stoni tenis u Evropi i to u Novom Sadu”, ističe predsednik kluba Dan Fracile.

Na svim dosadašnjim mečevima Lige šampiona stonoteniska sala SPENS bila je dupke puna. Već se traži karta više.

“Proširili smo kapacitet na 450 sedećih mesta. Nedelju dana pre meča već je polovina karata prodato, a ima i dosta rezervacija. Doći će ljubitelji stonog tenisa sa svih strana Srbije, ali i iz regiona, iz BiH i iz Hrvatske. U Evropi se ponovo priča o SPENS-u, stiže i grupa od 10-ak simpatizera iz Poljske jer su čuli o jedinstvenom ambijentu. Definitivno smo se vratili na stonotenisku mapu Evrope. Takođe, moramo istaći da smo rezultatima i načinom kako ih postižemo sa pravom skrenuli pažnju državnih i gradskih struktura vlasti i hvala gradonačelniku Novog Sada, gospodinu Milanu Đuriću, koji nastavlja da neguje ulaganje u razvoj novosadskog sporta, kao i našim generalnim sponzorima kao što je Montop Pro i kineska kompanija CRBC”, završio je Fracile.

Кarte za utakmicu Novi Sad – Tarnobrzeg koštaju 400 dinara, a svaka ulaznica ulazi u tombolu. Glavna nagrada je bicikl od Invikta-bajka uz još 25 nagrada ukupne vrednosti od preko 200.000 dinara. Revanš utakmica četvrtfinala Lige šampiona igra se u četvrtak, 26. januara, u Poljskoj.

Izvor: RTV.rs
Foto: A. Slama