Početna Sport Vojvodina te zove: U četvrtak na Spensu protiv Spartaka za ulazak u...

Vojvodina te zove: U četvrtak na Spensu protiv Spartaka za ulazak u ABA ligu, ulaz besplatan

0

Dve utakmice u narednih osam dana obeležiće ovogodišnju košarkašku sezonu.

Već u četvrtak 9. maja, u Novom Sadu, u finalu doigravanja ABA 2 lige, prvi put će se nadmetati Vojvodina i Spartak.

Sedam dana kasnije u subotičkoj “Dudovoj šumi” na programu je revanš meč. Ulog je velik, učešće naredne sezone u ABA ligi, najačem regionalnom nadmetanju.

Koliko je za pobednika dobitak ogroman, za poraženog je, sa druge strane, gubitak možda još i veći. A bolji će biti onaj koji posle dve utakmice bude imao dve pobede ili, u slučaju da obe ekipe ostvare po jednu, bolju koš razliku.

U ligaškom delu ABA 2 lige Subotičani su zauzeli prvu poziciju sa 11 pobeda i dva poraza, dok su se Novosađani sa pobedom manje našli na trećem mestu.

Tokom razigravanja osam prvoplasiranih, Spartak je ubedljivo savladao Domžale iz Slovenije i skopski MZT, dok je Vojvodina eliminisala nikšićku Sutjesku i tim Podgorice.

Sledi finale, pobednik će sledeće sezone igrati u društvu Crvene zvezde, Partizana, Zadra, Budućnosti, Olimpije, Mege… dok će poraženi i naredne godine uporedo igrati dva takmičenja, Košarkašku ligu Srbije i ABA2 ligu, u novom pokušaju da uvrsti među vodeće regionalne klubove.

Obe vojvođanske ekipe su se odlično prpremile i pojačale pred ovogodišnju sezonu. Spartak je tokom dve poslednje godine angažovao više od dvadesetak afirmisanih igrača, od kojih je dvanaestak ostalo. Naravno, u ekipi je i nekoliko momaka koji su ponikli u Subotici, od kojih je najzapaženiji kapiten Filip Barna. Dvojica, trojica juniora kucaju na vrata prve ekipe. Sa Mareljom i Tejićem dobar je na pozicijama centra, mada se čini da su Cerovina i Barna jači deo tima. Posebni vrednost ekipe čine dva iskusna plejmekara, Gordić i Cvetković.

Sadašnji sastav, a decenijama nije bilo boljeg, Vojvodina je formirala tokom poslednjih četiri, pet godina. Nova uprava kluba je pred tekuću sezonu povukla odlučujuće poteze: prvo je vratila igrače koji su ranijih godina nosili crveno – beli dres (Rakičević, Savić, Vučetić), potom su ekipi pristupili nekadašnji NBA igrač Kaningem i reprezentativni centar Crne Gore Nikolić. Epilog je izvanredna ekipa koja je ove sezone u nekoliko navrata pružila igru koja se pamti. Centri Vučetić i Nikolić su stub ekipe, ipak, u pobedama za pamćenje zapaženiji su bili šuteri Rakičević, Kaningem i Savić, dok kapiten Ljubičić iz utakmice u utakmice potvrđuje da je najlucidniji plej koji se pojavio u Novom Sadu.

U tekućoj sezoni, crveno- beli i “plavi golubovi” su se sastali tri puta; u KLS Vojvodina je na domaćem terenu bila bolja sa 91:87, Spartak je sa 83:72 uzvratio u Subotici, dok je u ligaškom delu ABA 2 lige tim trenera Miloša Isakova Kovačevića bio bolji sa 79:71. No, najvažniji, odlučujući, mečevi odigraće se ovih dana.

Obe ekipe su imaje sjajnu sezonu. Spartak je sredinom takmičenja u KLS imao kraću krizu, ali se brzo oporavio i završio na drugoj poziciji, iza Vojvodine. Prioritet mu je bila ABA 2 liga i tu je bio još uspešniji. Predstojeće finale dočekuje u odličnoj formi, u drugoj polufinalnoj utakmici “rasturio” je skopski MZT sa 98:64.

Vojvodina je je prvom delu sezone nanizala seriju od petnaest, u drugom delu od četrnaest pobeda. Trenutak slabosti dogodio joj se se na polufinalnoj utakmici doigravanja ABA 2 lige, kada je u Podgorici izgubila od istoimenog tima sa 18 poena razlike. No, u uzvratnom susretu Novosađani su pokazali da su sjajan potencijal. U utakmici koja je ušla u istoriju pobedili su solidnog rivala sa 97:55 i tako obilato premašili minus iz prvog meča.

Dakle, obe ekipe ne samo da su veoma dobre, već su i u punoj formi, pa se očekuju uzbudljva i neizvesna sportska borba. Kao što i priliči finalu.

Prva takmica igra se u četvrtak u Velikoj dvorani na Spensu, početak je u 19 časova. Ulaz na zapadnu tribinu je slobodan.

Izvor: 021.rs
Foto: KK Vojvodina