Početna Aktuelno Protest zbog napada na novosadskog aktivistu u petak ispred zgrade suda kod...

Protest zbog napada na novosadskog aktivistu u petak ispred zgrade suda kod Spensa

Protest “Stop nasilju! Za sve naše ljude!” povodom brutalnog napada na novosadskog aktivistu Milana Vujića održaće se u petak, 14. avgusta ispred zgrade novosadskog suda u Sutjeskoj 3, kod Spensa.

Pokret “Novi optimizam” i “Antifašistička koalicija” u saradnji sa Skupštinom slobodne Srbije pozivaju ljude da pruže podršku Milanu Vujiću, koji se oporavlja od teških ozleda koje je pretrpeo i zbog kojih je u utorak operisan na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine.

Kako navode organizatori, cilj protesta je, pored iskaza solidarnosti, upućivanje jasne poruke “da ne želimo da živimo u društvu u kojem se ljudi prebijaju samo zato što iznose mišljenje koje se ne podudara sa onim vladajućim”.

“Ne želimo da živimo u društvu u kojem se svakodnevno kreira atmosfera mržnje, promoviše nasilje, osporava pravo na slobodno i kritičko mišljenje i uspostavlja nulta tolerancija za sve one koji su drugačiji”, navode organizatori.

Sa protesta će uputiti zahtev nadležnim državnim organima da, u skladu sa zakonom, hitno preduzmu sve mere da se primereno sankcioniše napadač na Milana Vujića, te da kazna ne sme da bude simbolična već, kako navode, “takva da pošalje snažnu poruku da fizički nasrtaj na političkog neistomišljenika predstavlja ozbiljnu društvenu opasnost”.

Organizatori protesta podsećaju da napad na Milana Vujića nije prvi napad na mlade novosadske aktiviste.

“Ne smemo zaboraviti da su prošle godine pretučeni i aktivisti organizacija ‘Krov nad glavom’ Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević, kao i studentski aktivista i član Demokratske stranke Dejan Bagarić. Ukoliko se ne pobunimo, ukoliko ne podignemo glas, napad na Milana Vujića biće samo uvertira budućeg političkog i fizičkog nasilja koje će se valjati ulicama našeg grada, ulicama naše države”, piše u saopštenju.

Govornici na protestu će biti glumac Srpskog narodnog pozorišta Milorad Kapor, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozar Čiplić, osnivač pokreta “Novi optimizam” iz Zrenjanina Branislav Guta Grubački i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Protest u petak će početi u 19 časova.

Prethodno će u četvrtak, 13. avgusta, u podne biti organizovana otvorena konferencija “Stop nasilju! Za sve naše ljude!” na istočnom stepeništu Spensa (strana koja gleda ka zgradi suda) na kojoj će govoriti politikolog Čedomir Čupić, aktivistkinja Marija Srdić i aktivista Omladinske studentske akcije (OSA) Brajan Brković. Konferenciju će moderirati novinar Nedim Sejdinović.

Podsetimo, politički aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić fizički je napadnut u nedelju, 9. avgusta, zbog, kako je naveo, objavljivanja njegovog mišljenja na Tviteru, dok je juče, u KCV uspešno operisan.

Izvor: 021
Foto: Prinscreen