Početna Crna hronika Bivši direktor JKP “Temerin” uslovno osuđen jer je firmi iz Kule na...

Bivši direktor JKP “Temerin” uslovno osuđen jer je firmi iz Kule na tenderu namestio posao

0

Svetomiru Stojanoviću iz Temerina, bivšem v.d. direktoru JKP “Temerin”, izrečena je uslovna osuda na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Ovo je odluka Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

Kazna se neće izvršiti ako on u roku od tri godine ne počini novo krivično delo.

Reč je o sporazumu o priznanju krivičnog dela između Stojanovića i Višeg javnog tužilaštva, koji je prihvatio sud, piše Dnevnik.

Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja svih poziva, delatnosti i dužnosti u vezi sa raspolaganjem, korišćenjem, upravljanjem ili rukovanjem imovinom javnih preduzeća i subjekata privrednog poslovanja i njenog čuvanja u trajanju od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude.

Stojanović se teretio da je nekoliko meseci pre juna 2020. godine u Temerinu, kao službeno lice preduzeća, iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja pribavio drugom pravnom licu korist tako što je postupio protivno Zakonu o javnim nabavkama i ograničio konkurenciju u postupku.

Pripisuje mu se i kršenje odredbe zakona koja predviđa isključivo komunikaciju pisanim putem na način da se obezbedi čuvanje poverljivih podataka o ponudama i ponuđačima do otvaranja ponuda, kao i još nekoliko drugih odredbi zakona.

Nakon što je Opština Temerin, posle konkursa, dobila sredstva od nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za rekonstrukciju, odnosno nabavku i ugradnju uređaja za dezinfekciju vode, za realizaciju pomenutog projekta opredeljeno je 5,8 miliona dinara, a ugovorom je određeno da se mora sprovesti zakonit postupak javne nabavke izvođača radova.

Navodno, 11. maja pretprošle godine objavljen je poziv za podnošenje ponuda za izvorište Staro Đurđevo i objavljena konkursna dokumentacija za javnu nabavku uz obavezne uslove za ponuđača, a 17. juna je direktor JKP potpisao ugovor s jedinim ponuđačem – DOO “Sigma” iz Kule.

Direktoru se pripisuje da je ishod postupka javne nabavke unapred dogovorio s drugookrivljenim D. K, direktorom firme ponuđača u odnosu na kog je krivični postupak razdvojen, a s kojim je ostvario telefonsku komunikaciju u periodu pre donošenja odluke o pokretanju postupka javne nabavke, kao i u njenom toku.

Na osnovu tako protivpravno sprovedenog postupka, zaključenjem navedenog ugovora, okrivljeni je pribavio korist za DOO “Sigma”. Radovi su u celosti izvršeni i plaćeni navedenim sredstvima, navodi se u obrazloženju uslovne osude.

Podsetimo, još 2017. godine na osnovu istrage državne revizorske institucije, direktor Javno-komunalnog preduzeća “Temerin” Svetomir Stojanović nezakonito je sebi povećao platu sa 80.000 na skoro 100.000 dinara, a preduzeće na čijem je čelu pravilo je ogromne ustupke pojedinim privilegovanim pojedincima i u toku 2015. godine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Printscreen / JKP Temerin YouTube