Početna Crna hronika Ivanu Kontiću produžen pritvor do 30. maja

Ivanu Kontiću produžen pritvor do 30. maja

0

Viši sud u Novom Sadu ponovo je, ovog puta zbog promene predsednika sudskog veća, produžio za još dva meseca pritvor Ivanu Kontiću (30), koji se tereti za prebijanje Miljana Mandića 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu.

Prema ovoj odluci pritvor može da mu traje do 30. maja, precizirala je za Tanjug portparol suda Jelena Ostojin.

Kontić je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Novo pripremno ročište u procesu protiv Kontića i još dvojice optuženih u ovom postupku zakazano je za 19. april. Planirani termin za početak suđenja je 25. maj.

Prvo pripremno ročiste Kontiću održano je 1. decembra, kada je negirao krivično za delo za koje se tereti, ali je u međuvremenu došlo do promene sudije pa će se održati novo ročište.

Na optuženičkoj klupi sa Kontićem naći će se i O.L. i L.V.

Više javno tužilaštvo optužnicom Kontića tereti za krivično delo ubistvo u pokušaju, O.L. za učestvovanje u tuči, a L.V. za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Na saslušanju pred sudijom za prethodni postupak na okolnosti pritvora i bekstva, Kontić je tvrdio da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otišao pre pokretanja bilo kakvog postupka protiv njega.

Iznoseći odbranu pred Višim javnim tužiocem on je u decembru negirao da je pokušao da ubije Mandića, kojeg je tom prilikom prebio.

Do sukoba je došlo jer mu je Mandić prethodno uputio pretnje i nije mu dozvolio da uđe u kladionicu.

Kontić kao nekadašnji reprezentativac Crne Gore u džudou zna kako se nanose teške povrede, opasne po život i upravo takve povrede nije zadao Mandiću tokom fizičkog obračuna, teza je njegove odbrane.

Njegova odbrana takođe tvrdi da u javnosti nije objavljen ceo snimak obračuna već samo jedan njegov deo, nakon čega je i pokrenut ovaj postupak protiv Kontića.

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra, a na kome se vidi prebijanje muškarca..

Kontić je poreklom iz Nikšića, a u Srbiji je diplomirao na Pravnom fakultetu i u advokatskoj kancelariji je radio kao pripravnik pre incidenta u kojem je prebio Mandića (28) u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu 24. avgusta 2020. godine.

Izvor: RTV / Tanjug
Foto: MUP