Početna Crna hronika Monstrum iz Herceg Novog konačno pred sudom

Monstrum iz Herceg Novog konačno pred sudom

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je počelo suđenje Dejanu Daboviću (28) iz Herceg Novog, okrivljenom za teško ubistvo dugogodišnje devojke Dušanke Jocović (25) iz istog mesta pretprošle godine u Novom Sadu.

Na početku glavnog pretresa okrivljeni je izneo svoju odbranu navodeći da su se on i Dušanka poznavali iz srednje škole i da su od 2010. do 2019., odnosno sve do kobnog događaja, sa kraćim pauzama bili u vezi.

„U početku je između nas sve bilo kako treba. Ja sam imao velikih problema sa kockanjem, a Dušanka mi je bila najveća podrška da izađem iz toga. Od 2014. kada se Dušanka preselila u Novi Sad zbog studija održavali smo vezu na daljinu. Ona je bila u odličnim odnosima sa mojom porodicom često smo išli zajedno na izlete i provodila je mnogo vremena kod nas, ali ja nisam smeo da dođem u njenu kuću, jer je njena porodica bila protiv naše veze. Dana 25. decembra 2019. kada sam stigao ujutru u Novi Sad poželeo sam da je vidim, nisam joj javio da dolazim već sam kao i mnogo puta do tada došao bez najave, jer je ona tako volela. Poželeo sam da se kockam, a budući da nisam imao para ni za kocku ni da platim smeštaj kupio sam nož i opljačkao jednu kladionicu kako bih što pre došao do para. Te večeri sam je pozvao da se vidimo i popričamo, ona je pristala, pričali smo oko sat vremena i dogovorili se da se sutra nađemo. Sutradan smo se našli posle njenog posla. Otišli smo u market blizu njene zgrade ona je kupila vodu i sve vreme pokušavala je nekog da nazove. Na ulici je nekog nazvala i rekla „Da znaš da je Dejan Dabović sa mnom i preti mi nožem“ to me je jako iznerviralo pokušao sam da je zagrlim kako bih smirio situaciju, a ona je počela da viče „skloni se od mene idiote“ čak me je pljunula u lice. Počeo sam da je udaram pesnicama i od tada se više ničeg ne sećam“, naveo je okrivljeni dodajući da u daljem toku postupka neće odgovarati na pitanja sudskog veća, odbrane i tužilatva, a nakon iznošenja odbrane nije pokazao ni trunke kajanja.

Prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Dabović se sumnjiči da je zbog sumnje, sposoban da shvati značaj krivičnog dela, te da je u besu zbog raskida veze na svirep način sačekao Dušanku ispred zgrade u želji da joj vrati zlo sa namerom, osam puta je udario šakom- pesnicom po glavi, nožem joj naneo niz
povreda po rukama, a onda je ubadao po vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio.

„Ona je trpela jake bolove, pogotovo ubadanje nožem u vrat ubodima ispod desne ključne kosti, ubadanjem u desnu dojku on je sve to činio bez osećanja, svestan patnje koju ona trpi“, stoji između ostalog u optužnici.

Majka pokojne Dušanke Mirjana Jocović kroz suze je pričala da je to neopisiv bol.

„Od tuge za ćerkom mi je suprug preminuo. Nije izdržao ni godinu dana od njene smrti. Tuga je ogromna. Nagrđena sam kao i moja ćerka i sestra. Moje dete niko ne može da vrati, ona je bila dete za primer, završila je fakultet, radila u Gradskoj upravi, svi su je hvalili“, navela je ožalošćena majka.

Danijela Ž. rođena sestra pokojne Dušanke sve vreme plačući, kroz jecaje je rekla da je Dejan bio veoma ljubomoran i da njena sestra od njega nije imala mira.

„Čula sam da je pre kobnog događaja pokušao da kupi pištolj u
Herceg Novom, a kada mu to nije uspelo ukrao je od svoje sestre kuhinjski nož i došao da mi ubije sestru. Takođe, na autobuskoj stanici u Herceg Novom rekao je kako ide u Novi Sad da završi nešto“, kroz suze je rekla ožalošćena sestra.

Miloš M. i njegova devojka Sandra V. koji su živeli sa pokojnom Dušankom naveli su da su dan pre ubistva pratili Dušanku na posao, jer je Sandra videla Dejana ispred zgrade, a imajući u vidu njegovo prethodno ponašanje bili su zabrinuti za (Dušku) dok je davala iskaz Sandra V. je sve vreme drhtala od straha.

David E. i njegova devojka Emilija D. prvi su pritrčali da pomognu devojci koja im je gotovo pala pred noge. „Pozvao sam policiju i Hitnu pomoć devojka je krkljala i imala puls, ali kada je Hitna došla pulsa više nije bilo”, rekao je David.

Takođe, reprodukovani su i snimci sa nadzornih kamera iz marketa i sa zgrade preko puta Dušankinog ulaza.

Predsednik veća sudija Ivana Josifović zakazala je naredno ročište za 16. mart kada se očekuje saslušanje veštaka i stručnog savetnika odbrane.

Podsetimo, okrivljeni je svoju dugogodišnju devojku ubio 26. decembra 2019. godine oko 15.50h ispred zgrade u kojoj je živela u ulici Alekse Šantića 48 nanevši joj višestruke povrede od kojih je na putu do Urgentnog centra preminula.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay