Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću

Nastavljeno suđenje Goranu Davidoviću i Nedeljku Pešiću

0

U novosadskom Višem sudu nastavljen je glavni pretres u postupku protiv Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića, optuženih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, povodom incidenta u Domu vojske u Novom Sadu 2007. godine, kada je došlo do sukoba pripadnika organizacije Nacionalni stroj i učesnika antifašističke šetnje.

Svedok, ujedno i oštećeni, Ivan Stevanović koji je tada bio asistent snimatelja na televiziji B92, rekao je da je bio na radnom zadatku i da je u Domu vojske video oko 20 mladića, među kojima i Gorana Davidovića. Neki od njih su se, prema njegovim rečima, popeli na ogradu i uzvikivali nacističke pozdrave. Nije mogao da potvrdi odakle su poletele prve kamenice, ali kamen koji je njega udario u glavu, doleteo je, kako tvrdi, iz pravca Doma vojske.

U svojstvu svedoka saslušani su i Danijel Petrović i Vladan Negovanović, za koje je tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja u ovom postupku. Prema njihovim tvrdnjama oni su sedeli u Domu vojske, a provokacije i kamenice krenule su od učesnika antifašističke šetnje. Petrović je rekao da je tu došao jer je čuo da će biti održan skup za jedinstvo Srbije, dok je Negovanović tvrdio da se slučajno tu zatekao. Obojica su rekli da Davidovića znaju površno i da nisu pripadnici nikakve organizacije.

Glavni pretres biće nastavljen 8. maja, kada će biti saslušani preostali svedoci i po zahtevu odbrane pogledan video snimak. Tada će biti odlučeno da li će ponovo biti saslušani i pripadnici žandarmerije koji su obezbeđivali skup.

Autor i foto: RTV