Početna Crna hronika Novosađanka dobila tužbu protiv sandučeta Pošta Srbije

Novosađanka dobila tužbu protiv sandučeta Pošta Srbije

0

Judge holding gavel, close-up

Žuto poštansko sanduče na uglu Fruškogorske i Ulice narodnog fronta predmet je sudskog spora Jasmine V. (43) i “Pošta Srbije”. Metalna kutija, dimenzija 30 puta 40 centimetara, koja više decenija stoji na istom stubu prilaznih stepenica zgrade osiguranja DDOR, nanela je “fizičku bol i izazvala strah visokog intenziteta” kod Novosađanke, ocenio je Osnovni sud u Novom Sadu.

Žuto poštansko sanduče našlo se 21. maja Jasmini na putu do bankomata. Ona je tada, kako je navedeno u dokumentima, u nameri da podigne novac, došla do prilaznih stepenica zgrade gde se nalazio bankomat. Razgovarala je sa prijateljicom, kojoj je ostavila bebu na čuvanje ispred zgrade. U trenutku kada se okrenula i zakoračila na stepenice, udarila je glavom u metalno sanduče, postavljeno na između 160 centimetara i 170 centimetara visine.

Izgubila je ravnotežu i pala, pa je vozilom Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar. Lekari su konstatovali lakše povrede, ušili joj posekotinu na glavi, odredili terapiju i pustili je na kućno lečenje. Tada je Jasmina odlučila da tuži “Poštu Srbije” zbog poštanskog sandučeta.

Ona je tokom suđenja iznela svoje viđenje događaja, govorila je o strahu i bolu koji je pretrpela. Sud je ocenio da je Jasminin iskaz jasan, logičan, ubedljiv, potpuno u skladu sa dokazima, a “odgovora i životnom toku događaja”. Veštačenjem je utvrđeno da je Jasmina “pretrpela primarni strah visokog intenziteta od sedam stepeni koji je trajao minut”. Na skali od nula do 10, nula je odsustvo straha, a 10 je najveći intenzitet. To je bio primarni strah, koji je, kako je navedeno u presudi, subjektivni doživljaj traumatske situacije i traje duže od samog trenutka povređivanja.

Doživela je i sekundarni strah, koji je trajao dva sata – tokom pregleda i obrade rane u bolnici. On je bio intenziteta šest, sedam stepeni. Zatim je naredna 22 časa njen strah bio intenziteta pet, šest stepeni, a onda se za po stepen, dva smanjivao u narednim danima. Nakon zbrinjavanja povrede ostao je pozni strah, koji je slabijeg intenziteta u odnosu na primarni. On je prisutan do dva meseca nakon nezgode, a zapravo je reč o strahu od ponovnog povređivanja“, smatra sud.

Ipak, kako je ocenjeno, njoj nije umanjena trajna životna aktivnost i “nije nastala naruženost”. Sud, međutim, smatra da je i žrtva delimično odgovorna za nezgodu. “Kretala se pognute glave i žureći, što je uticalo na pažnju. Odgovorna je zbog toga što je, okrenuvši se naglo i ne gledajući ispred sebe već u pod, udarila u poštansko sanduče. Morala je da bude opreznija i da se kreće pažljivije. Zbog toga je za nesreću odgovorna 30 odsto, a doprinost tuženog je 70 odsto“, izračunao je sud.

Odbrana je tokom suđenja isticala da je Jasmina mogla da se povredi isključivo svojom krivicom i nepažnjom, te da metalno “žuto poštansko sanduče po svojoj prirodi i nameni nije u prilici da zadaje udarce kao i da se nalazi na mestu koje je za to predviđeno – i to više decenija”.

Epilog ovog nesvakidašnjeg sudskog spora je prvostepena presuda u korist Novosađanke i eventualni “bonus” od 98.000 dinara na njenom računu na štetu “Pošte Srbije”, ako drugostepeni sud potvrdi ovu presudu, piše “Politika”.

Autor: Politika