Početna Crna hronika Odbačene optužbe protiv novinarke Ane Lalić

Odbačene optužbe protiv novinarke Ane Lalić

Krivična prijava koja je podneta protiv Ane Lalić, novinarke portala Nova.rs, a koja je početkom ovog meseca uhapšena zbog objavljivanja tekstova o KC Vojvodina i manjka zaštitne opreme kojom su raspolagali zaposleni u toj ustanovi odbačena je, saopštili su iz Osnovnog Javnog Tužilaštva u Novom Sadu.

Novinarka je uhapšena zbog navodnog izazivanja panike i nereda iako je posle nepune dve nedelje epidemiolog Predrag Kon na konferenciji Kriznog štaba saopštio da su sve medicinske ustanove u Srbiji na početku epidemije kuburile sa zaštitnom opremom.

Podsećamo, Ana Lalić je uhapšena 1. aprila uveče i određeno joj je zadržavanje od 48 sati zbog teksta o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine, što je tužilaštvo okarakterisalo kao „širenje panike i lažnih vesti“.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti, „povodom vašeg dopisa, obaveštavamo vas da je rešenjem ovog tužilaštva od 20.04.2020. godine odbačena krivična prijava protiv Ane Lalić, zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda iz člana 343, Krivičnog zakonika, o čemu je obaveštenje upućeno Ani Lalić i njenom braniocu“.

Lalić je provela noć u pritvoru, a prethodno joj je šest policajaca došlo kući, i pretreslo stan i automobil, kao i zaplenilo laptop i dva telefona.

„Bukvalno su pretresali sve. Svaku fioku, frižider, zamrzivač, kuhinjske delove, kutije u kojima stoji veš, knjige, dokumenta, plakar, kupatilo, suprugovu kancelariju, i nakon sat i po-dva pretresa sam privedena u PU Novi Sad u ulici kraljevića Marka“, rekla je Ana Lalić.

Tada je, takođe, navela čim je objavljen tekst, da su od medicinara i njihovih porodica počele da joj stižu poruke zahvalnosti uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i tužilaštvo i policija mogu da ih vide, rekla je Ana Lalić.

U međuvremenu, Ana je najavila da će pozvati ministra zdravlja Zlatibora Lončara i epidemiologa Predraga Kona kao svedoke odbrane ukoliko tužilaštvo ostane pri nameri da proces protiv nje, zbog navodnog iznošenja neistine i širenja panike, okonča na sudu.
Međutim, optužbe su odbačene!

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay