Početna Crna hronika Održan glavni pretres za ubistvo u „Gondoli“

Održan glavni pretres za ubistvo u „Gondoli“

presuda-sudijski-cekic

Glavni pretres za ubistvo Vojislava Škrbića, koji je usmrćen prošle godine u restoranu “Gondola”, održan je jutros u 9h, u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Suđenju, koje je bilo otvoreno za javnost, pristupio je osumnjičeni za ubistvo Dušan B., dok se Milošu B., osumnjičenom za saučesništvo, sudi u odsustvu. Za potrebe pretresa pozvani su svedoci S.M. i T.T., od kojih je samo T.T. svedočio, dok je druga osoba, u skladu sa statusom privilegovanog svedoka, odlučila da ne daje iskaz.
Na početku pretresa, osumnjičeni Dušan B. izjasnio se da ne oseća krivicu po navodima optužnice, a zatim je ispričao pred advokatima, tužilaštvom, sudijom i publikom, šta se događalo neposredno pred ubistvo Škrbića.

„Prvi susret sa Škrbićem imao sam nekoliko dana pre dočeka 2014. godine, kada sam sa drugarima izašao u grad. Do tada, samo sam od drugih slušao priče o tome da je u pitanju izuzetno opasan čovek. Te prve večeri kad sam ga video, došao je sa dve devojke u kafić i mrko me posmatrao jedno vreme. Ignorisao sam to, jer sam čuo da mu je malo dovoljno da nekome napravi problem. Otišao sam do toaleta, gde se ubrzo pojavio i on. Tada mi je pretio pištoljem, a pretnje su se ponavljale nekoliko puta, mesecima kasnije, kad god bismo se sretali, iako sam iz straha sve ređe izlazio iz stana i odlaske u kafiće svodio na miminum. Zbog toga sam, posle treće pretnje, otišao u rodno selo, i u dvorištu porodične kuće iskopao ujakov pištolj. To sam učinio iz straha, a pištolj sam od tog dana nosio svuda sa sobom“, započeo je svedočenje optuženi i dodao da je kobne večeri u restoran „Gondola“ došao sa prijateljem Milošem B., kako bi proslavili vest o trudnoći Miloševe supruge.

„Miloš i ja smo bili u kafani u Kaću i pili. On je bio baš pijan, a ja sam popio dve rakije. Po dolasku u Novi Sad, želeli smo da nastavimo sa veseljem, pa smo umesto u jedan planirani kafić otišli u Gondolu. U bašti nije bilo mesta, krenuli smo unutra da sednemo. Tada sam video Voju Škrbića, a kada je on video mene, čini mi se da je rukom krenuo da izvuče pištolj. Iz straha sam ispalio dva metka, ne sa namerom da ga ubijem, nego da ga trenutno onesposobim, a zatim sam, opet iz straha i pobegao. Pištolj sam, nekoliko večeri kasnije bacio u kanal koji se nalazi između Bačkog Dobrog Polja i Vrbasa“, završio je iskaz Dušan B. dodajući da se optuženi za saučesništvo Miloš B. tu našao spletom okolnosti, kao i da nije znao za njegov sukob sa ubijenim.

Svedok T.T. koji je u večeri kada se dogodilo ubistvo sedeo za stolom sa pokojnim Škrbićem, izjavio je da su u Gondolu ušla dva mladića, da je jedan od njih prišao i smirenim, nepretećim tonom rekao „Zdravo“, a zatim pucao. T.T. je u toj pucnjavi bio ranjen u nogu. Prema njegovim rečima, drugog mladića nije dobro ni video, jer ga je ovaj koji je prišao, zbog položaja tela zaklonio.

Tokom suđenja, okrivljeni Dušan B. je nekoliko puta ponovio da je ubistvo učinio s namerom da onesposobi Škrbića da izvuče pištolj i ubije ga, da mu je žao što je ranio T.T., ali i zamolio porotu da uzme u obzir činjenicu da ga je, kada je imao 17 godina napala i pretukla grupa narkomana, zbog čega se jedno vreme lečio kod psihijatra. Na pitanja tužioca nije želeo da odgovara. Tužilaštvo je tražilo od advokata optuženog da se dostavi medicinska dokumentacija o navodnom ranijem lečenju Dušana B., sa čim se advokat nije složio, jer je od lečenja, kako kaže, prošlo oko devet godina. Naredna suđenja zakazana su za 20. maj, 29. jun, 16. i 17. seprembar, sa početkom u 9h. Takođe, na zahtev tužilaštva, 20. maja će na razgovor biti pozvani da svedoče ljudi koje je Dušan B. pobrojao dajući iskaz danas, a kojih nema na redovnoj listi za svedočenje. U narednim zakazanim terminima na sudu će se pojaviti 26 svedoka i dva veštaka. Dušan B. je zbog razbojništva poznat policiji od ranije, a policiji se predao 12. juna 2014. godine. Ubijeni Vojislav Škrbić, imao je dosije u policiji, zbog naručivanja i pokušaja ubistva, kao i zbog distribucije heroina.

Autor: NSHronika.rs