Početna Kultura Otvoren festival “Zvezdane staze”

Otvoren festival “Zvezdane staze”

0

zvezdane staze1

Internacionalni festival mladih akordeonista “Zvezdane staze” otvoren je sinoć u Sinagogi, svečanim koncertom AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada. Pre početka koncerta, prisutne su pozdravili predsednica udruženja “Eufonija” Dragana Kuzmanović i profesor sa kragujevačkog univerziteta, Radomir Tomić. Tokom koncerta koji je trajao nešto duže od sata, mladi harmonikaši su, uz pratnju dirigenta svirali dela Gabriela Faurea, Johanesa Bramsa, Petra Konjovića, Alberta Đinastere i Artura Markesa.

“Drago mi je što stojim kao predstavnik jednog mladog udruženja, koje je zahvaljujući uspešnoj saradnji sa muzičkim centrom iz Kragujevca, uspelo da ovo prestižno takmičenje iz Kragujevca po prvi put dovede u Novi Sad”, izjavila je Kuzmanovićeva, dok je profesor Tomić izrazio nadu da će odsek za harmoniku uskoro biti otvoren i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

zvezdane staz2

Festival mladih akordeonista “Zvezdane staze” koji organizuje Udruženje građana “Eufonija”, značajan je doprinos za projekat “Evropske prestonice kulture”, s obzirom na činjenicu da objedinjuje tradicionalno i moderno, nacionalno, regionalno i međunarodno. Manifestacija će trajati do 11. maja 2015. a obuhvatiće tri segmenta: kompetetivni, kulturni i edukativni, gde će se takmičari, predstaviti u ukupno devet kategorija, od toga četiri nove, kategorije kamerne muzike na svim nivoima obrazovanja i akademska kategorija za soliste. Pored takmičarskog dela, svake večeri održavaće se koncerti klasične muzike, namenjeni ljubiteljima klasične harmonike. Događaj su podržali grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Akademija Umetnosti, muzička škola “Isidor Bajić”, gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” i mnogi drugi. Ulaz za posetioce, tokom svih dana trajanja festivala će biti besplatan.

zvezdane staze

Autor: Maja Guzijan