Početna Crna hronika Osam godina i devet meseci zatvora za pljačku i napad na službeno...

Osam godina i devet meseci zatvora za pljačku i napad na službeno lice

0

Milovan Jovanić (21) i Boris Kiš (23) iz Sombora, okrivljeni da su na ulici opljačkali jednog Novosađanina, a potom napali policajca koji je pokušao da izvrši hapšenje osumnjičenih, osuđeni su juče objedinjenom presudom na ukupno osam godina i devet meseci zatvora.

Obojica su oslobođeni krivice odlukom sudskog veća kojim predsedava sudija Srđan Savić za delo razbojništvo u saizvršilaštvu, koja im je izmenjenom optužnicom stavljana na teret, jer po oceni suda ono nije dokazano, ali obojica su osuđena za krivično delo prikrivanja i saizvršilaštva.

Jovanić je osuđen i za pokušaj teškog ubistva na sedam godina i dva meseca zatvora i produžen mu je pritvor, dok je Kiš osuđen na 19 meseci zatvora, za napad na službeno lice i prikrivanje i pušten je na slobodu do pravnosnažnosti presude.

Okrivljenima se na teret prvobitnom optužnicom stavljalo na teret da su 19. decembra 2018. godine oko tri sata posle ponoći, na ulici u centru Novog Sada fizički napali dvadesettrogodišnjeg Novosađanina, lakše ga povredili i uzeli mu jaknu sa novčanikom i ličnim dokumentima, a potom se udaljili taksijem.

Naknadno je jedan od okrivljenih telefonom tražio od oštećenog 200 evra, kako bi mu vratio novčanik, a prilikom primopredaje drugi je nožem nasrnuo na mladića, a nakon toga i na inspektora kriminalističke policije.

Branilac okrivljenog Kiša, advokat Milan Alanović, u završnoj reči naveo je da dela iz optužnog akta nisu dokazana i da ih eventualno treba ublažiti, te predložio ukidanje pritvora za njegovog branjenika.

Branilac optuženog mlađeg punoletnika Jovanića, Željko Gvojić iz Sombora, u svojoj završnoj reči rekao je da u postupku nije dokazano da je njegov branjenik imao umišljaj za teško ubistvo u pokušaju, te da ima proizvoljnosti u optužnici koja se prema njegovom mišljenju zasniva na iskazu šestorice policajaca, koji su davali iskaze u tri navrata tako da bi se mogli posmatrati kao kontradiktorni, makar prema preciznom nalazu veštaka za sudsku medicinu.

Očekuje se da će se na prvostepenu presudu žaliti i odbrana i zastupnik VJT Biljana Silađi.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay