Početna Crna hronika Potrebno dodatno utvrđivanje činjenica: Slučaj prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju dodeljen...

Potrebno dodatno utvrđivanje činjenica: Slučaj prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju dodeljen Zrenjaninu

0

Slučaj prebijanja devetnaestogodišnjeg mladića sa teškoćama u razvoju tokom protesta u Novom Sadu sada je u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, nakon što su ga tužilaštva u Novom Sadu i u Bačkoj Palanci odbila.

Iako u novosadskom i bačkopalanačkom tužilaštvu nisu objasnili razloge iz kojih su tražili supstituciju, nezvanično saznajemo da je predmet u ova dva tužilaštva odbijen zbog prethodne saradnje sa policijskom upravom u Novom Sadu, kao i sa osumnjičenim dok je u istoj bio zaposlen, što bi moglo uticati na nepristrasnost. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, prvo je prosledilo slučaj od novosadskog tužilaštva bačkopalanačkom, te je nakon zahteva tužilaštva u Bačkoj Palanci predmet dat zrenjaninskom tužilaštvu.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu su naveli da je slučaj, na osnovu rešenja Višeg javnog tužilaštva dodeljen bačkopalanačkom tužilaštvu, dok u Bačkoj Palanci kažu da nisu, u ovom trenutku, u mogućnosti da daju takvu informaciju jer bi “davanjem odgovora ugrozili vođenje pretkrivičnog postupka u navedenom predmetu”.

Predmet je nakon dve supstitucije, preuzelo zrenjaninsko tužilaštvo.

Advokat oštećenog mladića Vladimir Beljanski ocenjuje da je to dobra odluka, budući da očekuju objektivno suđenje.

Porodici oštećenog i samom oštećenom mladiću je bitno da predmet radi tužilac koji će to raditi nezavisno i nepristrasno bez ikakvih pritisaka i bez problema u vidu prethodne saradnje sa bilo kim iz policije što bi ga moglo ometati u radu. Predmet je u tužilaštvo u Zrenjaninu otišao nedavno. Ja nemam razloga da sumnjam da će ga oni raditi na pogrešan način. Očekujem da će ga raditi kako treba. Mislim da je dobro da predmet ne radi onaj ko je opterećen bilo kakvim vezama, saradnjom iz prošlosti ili poznanstvima”, navodi Beljanski.

Potrebno dodatno utvrđivanje činjenica

Kako saznajemo u zrenjaninskom tužilaštvu, predmet je vraćen Sektoru unutrašnje kontrole policije na dopunu pred istražni postupak i dodatno utvrđivanje činjenica. Beljanski navodi da je dobio istu informaciju, odnosno da tužilac u Zrenjaninu smatrao da je “još nešto trebalo proveriti u okviru Sektora unutrašnje kontrole”.

“Po informacijama koje imam, postoje detaljni snimci kamera, tako da može biti otkriveno i ko su učesnici, odnosno ko je sve tukao mladića. Po informacijama koje sam ja imao, radilo se o tri pripadnika policije, mada sam mladić nije bio potpuno siguran da li ih je bilo više. On se događaja seća delimično, jer je prvi udarac koji je dobio nakon obaranja na zemlju, udarac kolenom u glavu”, objašnjava Beljanski.

S obzirom na to da se incident odigrao u samom centru grada koji je dobro pokriven kamerama, Beljanski očekuje da će tužilaštvo doći do svih snimaka i uspeti da identifikuje sve učesnike. Dodaje da je on prijavu u ime porodice podneo protiv dva imenovana policajca, od kojih je jedan inspektor Slobodan D, i jednog nepoznatog.

Fizičke posledice blede, psihičke traju

Beljanski još jednom insistira da se ne može raditi o “nasilničkom ponašanju”, kako je ovo delo kvalifikovano od strane policije u krivičnoj prijavi, već da se radi o “zlostavljanju i mučenju”, jer je reč o službenim licima prilikom vršenja dužnosti i o teškim patnjama koje su nanete njegovom klijentu. Dok je za nasilničko ponašanje zaprećena kazna do pet godina, za zlostavljanje i mučenje najviša kazna iznosi deset godina.

Kako navodi Beljanski, povređeni mladić Đ. S. još uvek ima vidljive fizičke posledice, iako one polako prolaze, dok su psihičke posledice dugotrajne.

“Još uvek su vidljive povrede po licu i telu i to je sve konstatovano od strane lekara i dostavljeno tužilaštvu. Psihičke posledice su takve da on i dalje odlazi kod dečijeg psihijatra na terapiju”, priča advokat oštećenog mladića i ističe da s obzirom na “ionako loše psihičko stanje” njegovog klijenta koji ima teškoće u razvoju i ide u specijalnu školu, mladić sada mora da se nosi sa dodatnim ozbiljnim problemima.

Upitno angažovanje inspektora osumnjičenog za nasilje na protestu u Novom Sadu

Inspektor Slobodan D, protiv kog je Sektor unutrašnje kontrole policije podneo krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja na protestu u Novom Sadu 8. jula, inače nije zaposlen u novosadskoj policijskoj upravi, nezvanično saznaje 021.

Kako nezvanično saznajemo, Slobodan D. je, nakon što je napustio novosadsku policiju zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pri Upravi kriminalističke policije. Iz MUP-a ni nakon dve nedelje nisu odgovorili redakciji 021 na pitanja po čijoj je naredbi ovaj inspektor bio angažovan na protestu u Novom Sadu, ako je tamo bio po službenoj dužnosti, kao ni u kom svojstvu je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Novinarima nije odgovoreno ni da li je i na koji način Slobodan D. sankcionisan za vreme trajanja istrage i postupka protiv njega.

Podsetimo, krivična prijava podneta je protiv jednog od tri policajca koji su učestvovali u ovom incidentu. Inspektor Slobodan D. prethodno je već prijavljivan zbog brutalnosti za šta nije odgovarao. On je pre pet godina dobio priznanje “Heroj Novog Sada” jer je van dužnosti uhapsio pljačkaša na Novom naselju. Posle te nagrade unapređen je u prvog čoveka novosadskog Odeljenja kriminalističke policije.

U Novom Sadu je, nakon incidenta od 8. jula, održano i dva protesta čiji su glavni zahtevi bili procesuiranje Slobodana D, ali i objavljivanje imena druga dva službenika koji su učestvovali u napadu. Direktor policije Vladimir Rebić se ni mesec dana posle događaja nije oglasio, dok je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović “izrazio žaljenje”.

Izvor: 021
Foto: Pexels