Početna Gradske teme Ispred tužilaštva održan protest protiv policijske represije

Ispred tužilaštva održan protest protiv policijske represije

0

Nekoliko desetina građana okupilo se sinoć ispred Osnovnog javnog tužilaštva na protestu zbog policijske represije i torture.

Organizatori okupljanja naveli su da se „borba za istinu i pravdu nastavlja jer je za sada krivična prijava podneta samo protiv jednog policajca, a u napadu na mladića ometenog u razvoju, tokom protesta, kako i snimci pokazuju, učestvovala su njih trojica!”

– Moramo da tražimo da takvi ljudi budu procesuirani brzo i efikasno, ali to se neće desiti ako mi ne budemo na ovakav način vršili pritisak. Što je manje policije na našim ulicama, to smo bezbedniji – rekao je na skupu Nemanja Pantović.

Prema njegovim rečima, zgražava činjenica da je Novosadska policija 10 dana ćutala o ovom incidentu.

– Danas imamo ime jednog počinioca, ali nećemo biti zadovoljni dok ne dobijemo imena sve trojice. Prvi zahtev ovog protesta je da se najmanje još jedan policajac, koji je ovog mladića oborio sa bicikla, identifikuje – rekao je.

Okupljeni su, između ostalog, uzvikivali „Slobodane, bićeš lišen slobode“.

MUP je saopštio da je Sektor unutrašnje kontrole, zbog ovog događaja, pokrenuo krivični postupak protiv inspektora Slobodana Drmanca.

Zahtevi protesta su i puštanje na slobodu svih onih koji su tokom nedavnih protesta privedeni, prebijeni i osuđeni pod lažnom optužbom i s lažnim svedočenjima policajaca, kao i da se novac namenjen policiji preusmeri u zdravstvo kako bi se povećali resursi u ljudstvu i opremi za borbu protiv pandemije virusa korona.

Skup je završen nakon petnaestak minuta. Novih okupljanja, za sada, neće biti jer organizatori čekaju da vide šta će uraditi tužilaštvo ovih dana.

Podsetimo, oko 200 građana okupilo se 17. jula 2020. godine ispred policijske stanice na Detelinari zbog prebijanja dečaka sa autizmom zahtevajući rekaciju tužilaštva o ovom slučaju. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Združena akcija “Krov nad glavom”