Početna Crna hronika Slovačka tražila izručenje prevaranta Francišeka Matika!

Slovačka tražila izručenje prevaranta Francišeka Matika!

frantisek_matik

Državljanin Slovačke Francišek Matik koji se vrlo vešto krio godinama, po interpolovoj poternici, uhapšen je u Novom Sadu. Francišeku se na teret stavlja da je u Slovačkoj varao građane po sličnom receptu kao Dafina i Jezda u Srbiji.
Zbog milionske prevare, koju je Francišek osmislio zajedno sa Vladimirom Frunijem i Marijanom Sebescakom, on je osuđen na 11,5 godina zatvora. Oni su, kako se navodi, opljačkali narod za 500 miliona evra. Utvrđeno je da je Matik sa saučesnicima 1997. godine otvorio dva preduzeća putem kojih su oni obmanjivali narod obećavajući im velike zarade na depozite za navodne investicije. Više od 172.000 Slovaka uplatilo je 14,5 milijardi kruna (oko 500 miliona evra) i pet godina kasnije prevaranti su preko noći zatvorili sve poslovnice i nestali.

Fruni i Sebescak su 2002. uhapšeni u Hrvatskoj, a Matiko se do pre nekoliko dana krio u Novom Sadu. Francišek je koristio lažno ime, Branipek Fero. Kako saznajemo, on je živeo lagodnim životom sa nevenčanom suprugom na dve novosadske lokacije – na Adicama i u Ulici Branimira Ćosića, gde je i uhapšen. Obe nekretnine su se vodile na njegovu nevenčanu suprugu sa kojom je živeo u Srbiji. On je u Novom Sadu otvorio i špediciju i policija sada proverava poslovanje te firme.
Slovačka zatražila je danas od Srbije da joj izruči Matika. Slovačka je u saradnji s Interpolom tragala bez uspeha za Matikom čitavih 13 godina, a u akciju potrage uključile su se postepeno i policije Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Nije bilo jednostavno otkriti gde se krije. Često smo bili vrlo blizu, ali je uvek uspevao da pobegne“, rekao je na konferenciji za novinare u Bratislavi slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

Kalinjak je objasnio da su do Matika došli preko njegove prijateljice, 36-godišnje Rumunke koja mu je pomagala u bekstvu i da je srpska policija, čim je zapazila da se krije kod nje, nadzirala njenu kuću sedam dana i 27. januara ih uhapsila.
Nakon što je uhapšen, prebačen je u ekstradicioni pritvor i čeka se njegovo prebacivanje u Slovačku.

Autor: Life Content, Blic
Foto: Tanjug