Početna Politika LSV zatražila smenu čelnika u preduzeću “Vodovod i kanalizacija”!

LSV zatražila smenu čelnika u preduzeću “Vodovod i kanalizacija”!

0

lsv-liga-socijaldemokrata-vojvodine-ligasi-jpg_660x330
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od gradskih vlasti da čelnici Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” iz Novog Sada budu smenjeni, jer su osveštanjem vode u vodovodu na Bogojavljenje, naneli međunarodnu bruku gradu.
Budući da ni posle 10 dana niko nije odgovarao zbog ove bruke, niti je bilo ko priznao grešku ili osudio osveštanje, zahtevamo od vladajuće koalicije da odgovorni u JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ budu smenjeni“, zatražio je LSV.
Ukoliko to ne bude učinjeno tokom iduće nedelje, odbornička grupa LSV će na narednoj sednici Skupštine grada podneti inicijativu za njihovu smenu, navela je ta stranka.

Neka tamo objasne ideju da organizuju osveštenje vode u sekularnoj državi i preduzeću čiji su vlasnici svi gradjani Novog Sada, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“, piše u saopštenju.

JKP Vodovod i kanalizacija odbacio je kritike LSV-a i naveo da se “voda redovno osveštava i u Nemačkoj i u Austriji”.

Vest o tome da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija, u prisustvu
zamenika gradonačelnika Novog Sada Vladimira Jelića, pozvalo sveštenika Srpske pravoslavne crkve da za pravoslavni praznik Bogojavljenje, 19. januara, osvešta vodu iz gradskog vodovoda, preneli su i svetski mediji, uz podsmešljive komentare.

Osveštanjem vodovoda Novi Sad je osramoćen pred samim sobom, širom države, a bruka je doživela i međunarodne razmere u članku u britanskim novinama ‘Dejli Miror‘, koji je tu vest uporedio sa epizodom iz serije ‘Mućke'”, navodi LSV.

Dodaje se da su ovim “besmislenim gestom uvređeni svi građani, bez obzira na to da li su vernici ili nisu.

Koalicija “Svi za Novi Sad”, koja upravlja tim novosadskim preduzećem navela je nakon ovog događaja da je to “lep, domaćinski običaj”, pokrajinski ombudsman je događaj osudio jer su u Srbiji “država i crkva razdvojene”, a osudile su ga i pojedine stranke i organizacije.

Koaliciju “Svi za Novi Sad” čine Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav i Srpski pokret obnove.

Autor: Beta