Početna Crna hronika Slučaj navodnog napada obezbeđenja na pacijenta u Kliničkom centru Vojvodine predat tužilaštvu

Slučaj navodnog napada obezbeđenja na pacijenta u Kliničkom centru Vojvodine predat tužilaštvu

visi_zgrada_700x

Slučaj navodnog napada obezbeđenja i osoblja Kliničkog centra Vojvodine na 36-godišnjeg Nenada Puhaču iz Inđije, obolelog od epilepsije i dečije paralize, nalazi se u Osnovnom javnom tužilaštvu, potvrđuju za 021 u PU Novi Sad.

Policija je sva saznanja o mučenju, koje pacijent tvrdi da je trajalo satima, a ustanova negira, predala 21. novembra na dalje postupanje. Prethodno je uzeta izjava od Puhače, koji je policiji predao dokumentaciju o povredama i svom psihičkom stanju.

Podsetimo, ovaj pacijent primljen je na Kliniku za psihijatriju u sredu, 9. novembra nakon epileptičnog napada. Kako je rekao za 021, nakon urađenog EEG glave, osoblje mu je dalo da popije lek, koji je on zbog paralize jednog dela tela konzumirao veoma sporo. Toliko sporo da je, navodi Puhača, obezbeđenje uskočilo i počelo da ga udara.

“Odjednom su počeli da me tuku, a pri tome znaju da imam epilepsiju, dečiju paralizu i da sam imao izliv krvi u mozak kao dete”, ispričao je on za naš portal. Noć je proveo protiv svoje volje zavezan za krevet, a pušten sutradan na sopstveno insistiranje. Incident je prijavila njegova majka.

U Kliničkom centru Vojvodine naveli su za 021 da je sproveden vanredni unutrašnji nadzor, te da je utvrđeno da nije bilo kršenja procedura.

“Utvrđeno je da su lekari i medicinsko osoblje poštovali sve važeće procedure i da nije načinjen niti jedan propust koji bi na bilo koji način bio u korelaciji sa navodima kojima nas pacijent otpužuje za nesavestan i nestručan rad. Činjenica je da je reč o mladom čoveku koji se gotovo od najranijeg detinjstva nosi sa bolestima i njegova životna borba nije nimalo laka, zaključujemo da tokom njegovog boravka na Klinici za psihijatriju KCV nisu utvrđeni propusti i nepravilnosti u lecenju”, poručili su u KCV.

Pacijent iz Inđije prokomentarisao je da je sramno da ga ustanova tako tretira. Više o ovom slučaju u zasebnom tekstu OVDE.

Autor: Gorica Nikolin