Početna Crna hronika Stranci pokušali da iznesu “prljav” novac iz Srbije

Stranci pokušali da iznesu “prljav” novac iz Srbije

0

Dvojici slovenačkih državljana, B.V. (27.) i B.M. (36) koji se sumnjiče za pranje novca juče je Viši sud u Novom Sadu odredio pritvor do 30 dana, dok je dvojici nemačkih državljana poreklom iz Sirije, A.M. (49) i A.A. (36), osumnjičenih za isto krivično delo, umesto pritvora sud oduzeo pasoše i izrekao im meru zabrane napuštanja Novog Sada.

Slovenački državljani su uhapšeni 1. februara kada su na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Batrovci, kada je kod njih pronađeno od 128.000 evra.

Novac je bio sakriven, a sumnja se da potiče od kriminalne delatnosti, pa se oni terete za krivično delo pranje para, prenose Novosti.

Pritvor im je odredio sudija za prethodni postupak na predlog Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, zbog opasnosti od bekstva i osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Dvojica nemačkih državljana sirijskog porekla sumnjiče se da su 31. januara na ulazu u Srbiju takođe na graničnom prelazu Batrovci otkriveni sa 237.000 evra.

Za novac se sumnja da potiče od kriminalne delatnosti, jer nije prijaviljen državnim organima.

Njima je sud izrekao meru zabrane napuštanja Novog Sada uz privremeno oduzimanje putnih isprava i ličnih karata SR Nemačke, uz obavezu da se javljaju nadležnom tužiocu u određeno vreme.

Na ovu odluka suda, javni tužilac će se izjaviti žalbu.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay