Početna Gradske teme “Tezga za život”: Humanitarna akcija na Limanskoj pijaci

“Tezga za život”: Humanitarna akcija na Limanskoj pijaci

0

Ukoliko ste ovih dana u potrazi za ukusnim medenjacima ili jedinstvenim suvenirima, možete ih pronaći na humanitarnoj “Tezgi za život”, koja je od decembra postavljena na ulazu u Limansku pijacu.

U akciji “Tezga za život” za mesec dana skupljeno po 26.300 dinara za četvoro dece Unu, Mihaila, Anđelu i Olivera.

Tokom prošle godine neformalna grupa građana organizovala je više humanitarnih bazara u Novom Sadu preko Fondacije “Budi human”, a zbog novonastale situacije nije bilo moguce održavanje bazara.

– Zbog novonastale situacije nije bilo moguće održavanje bazara, pa nam je u decembru mesecu JКP “Tržnica” izašla u susret i na Limanskoj pijaci obezbedila tezgu, otud je i proistekla ideja za ime “Tezga za život”- rekla je Bojana Velečković Gajinović iz ove organizacije.

– Ideju za ovo humano delo dobila je Tatjana Rađenović, a u pomoć joj priskoči poneka prijateljica i volonteri – kaže Bojana i dodaje – Volonteri su različite starosne dobi od dece osnovaca, preko mladih devojaka i mama. Trenutno nas ima desetak, dobro bi nam došlo još volontera kako bi mogli da proširimo i na druge pijace, možda i gradove.

Na tezgi se mogu naći ručno rađeni proizvodi, a ponuda je raznolika od sapuna, ukrasnih kutija, dekupaž, nakit, slike, šolje, dečije igračke, kolačiće, sve za čime postoji potražnja.

– U periodu od 15. decembra pa do 15. januara skupljeno je po 26.300 dinara za četvoro dece Unu, Mihaila, Anđelu i Olivera – Neko prođe, neko stane pa kupi, polako počinju da nas prepoznaju i traže po pijaci – rekla je Bojana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tezga za zivot (@tezgazazivot)

Trideset dana se skuplja za četvoro dece i na kraju se sredstva podele na jednake delove i to se uplati na žiroračun svakog od njih.

– U februaru mesecu skupljamo za Nadu, Teodoru, Andriju i Vasilija. Gledamo da to budu mališani koji su već dugo na listi, malo je za njih urađeno i nekako su zaboravljeni jer raste broj najmlađih kojima je ova pomoć potrebna – dodala je Bojana.

Кako dodaje – Svi građani su nam dobrodošli, mogu nam pomoći na razne načine, svako spram svoje mogućnosti… neko da volontira, neko da donira i naravno neko da kupi. Plan nam je da motivišemo što više ljudi i proširimo ovu humanitarnu akciju na ostale pijace, a možda nam se priključi i još neki grad raste broj dece kojima je potrebna pomoć. Međutim, problem je što rasprodamo robu, a slabo nam se javljaju novi sponzori koji bi nas snabdevali novim proizvodima, takođe, potrebno nam je i više volontera.

Kako nadove iz organizacije u jeku su pripreme za Dan zaljubljenih.

Humanitarnu ideju prepoznali su iz JKP “Tržnica” i svakog vikenda besplatno ustupaju prostor za “Tezgu za život”.

– Obratili su nam se iz organizacije sa predivnom idejom, koju smo mi naravno podržali i besplatno im ustupili tezgu. Želeli smo da im obezbedimo normalne uslove za rad i olakšamo prisustvo – rekli su iz ovog preduzeća.

Izvor: Ns Uživo
Foto: Tezga za život / Instagram