Početna Crna hronika Sud u Podgorici odobrio izručenje Ivana Kontića Srbiji

Sud u Podgorici odobrio izručenje Ivana Kontića Srbiji

0

Viši sud u Podgorici odobrio je izručenje Nikšićanina Ivana Kontića (30) srpskim vlastima radi vođenja sudskog postupka pred Višim sudom u Novom Sadu za pokušaj ubistva 28-godišnjeg M.M.

“Vanraspravno veće odobrilo je izručenje I. K. u skraćenoj proceduri”, kazala je savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović za crnogorsku “Pobjedu”.

Ona je pojasnila da se Kontić ne može izručiti srpskim vlastima pre pravosnažnosti rešenja kojim je odobrena ekstradicija.

“Na ovo rešenje ima se pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od tri dana”, precizirala je Muzurović.

Prema skraćenoj proceduri donošenja odluke o izručenju, Viši sud donosi rešenje koje nije neophodno da potvrdi ministar pravde kao što se to čini u redovnom postupku odlučivanja o ekstradiciji.

Izručenje se prema skraćenoj proceduri može sprovesti nakon pravosnažnosti rešenja Višeg suda.

Kontić je odmah nakon hapšenja dao saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri o čemu je Srbija obaveštena.

On se pred sudijom za istrage Višeg suda koji mu je odredio ekstradicioni pritvor saglasio da po skraćenoj proceduri bude izručen Srbiji, Kontić je tada objasnio da mu je namera da u Srbiji iznese sve činjenice i dokaže da kvalifikacija krivičnog dela ni u kom slučaju ne može biti pokušaj ubistva, kako tvrdi Više tužilaštvo u Novom Sadu, već mnogo blaže.

Rekao je i da je spreman da peške krene u Srbiju kako bi pred tamošnjim sudom istinito I jasno predstavio činjenice i okolnosti pod kojima se odigrao događaj.

Četiri nedelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna poternica, Kontić je uhapšen u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je vlastima Crne Gore molbu za izručenje Kontića, uz prateću dokumentaciju.

Snimak brutalnog prebijanja M.M. pojavio se na društvenim mrežama 11. septembra uveče. Javnost je bila zgrožena snimcima brutalnog nasilja kada je tada još neidentifikovani počinilac tukao onesvešćenog momka. Kako se na snimku vidi, prolaznici i obezbeđenje su pokušali da ga odvoje od žrtve, ali bezuspešno.

Sumnja da se Kontić krio u Crnoj Gori potvrđene su 11. oktobra kada su podgorički mediji objavili da je uhapšen.

Izvor: Kurir/Pobjeda
Foto: MUP