Početna Crna hronika Za šest minuta ukrao bicikl iz zgrade na Rotkvariji

Za šest minuta ukrao bicikl iz zgrade na Rotkvariji

0

kradljivac_bicikala

Snimak koji su okačili stanari zgrade u Ulici Kraljevića Marka 5 na Rotkvariji prikazuje krađu bicikla koja se dogodila u utorak, 2. avgusta. Na snimku se vidi momak koji je prvo oko 20:15 došao da “opipa teren”.

On je ušao u zgradu, sačekao lift i locirao bicikl koji je želeo da ukrade. Nakon toga je sačekao prvu osobu koja će izaći iz zgrade kako bi i sam izašao, a nakon devet minuta se vratio po bicikl.

Lopovu je trebalo šest minuta da ukrade bicikl bez da ga je iko u zgradi video. Međutim, vrlo jasno su ga uhvatile sigurnosne kamere.

Inače, u Novom Sadu se godišnje ukrade oko 2.000 bicikala, a krađa je više nego zvaničnih prijava policiji. Nadležnima je lakše da uhvate počinioca ukoliko je bicikl registrovan, što nije praksa koju praktikuje većina vlasnika dotočkaša.

Inače, u maju je jednom Novosađaninu ukraden bicikl, a snimak krađe je on postavio na društvene mreže. Po objavi snimka, lopov mu je vratio bicikl.

Bajs baza

Još jedan način na koji građani mogu da zaštite svoje bicikle jeste i Bajs baza. To je sajt na kojem može besplatno da se registruje, da vlasnici ostave podatke o svom biciklu, serijski broj rama i određene pojedinosti koje bicikl ima, pa će, ukoliko im bicikl bude ukraden, imati dokaz da je njihov. Može se napraviti više profila, odnosno postaviti više bicikala.

Više o Bajs bazi OVDE.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021