Početna Politika Vučević: SNS je narodna stranka i nećemo dozvoliti da nas političke sujete...

Vučević: SNS je narodna stranka i nećemo dozvoliti da nas političke sujete unište!

0

vucevic_660x330

Gradonačelnik Novog Sada u drugom mandatu i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević ocenio je da će to što je ta stranka na četiri nivoa vlasti – Gradu, Pokrajini, Republici i na poziciji predsednika Republike – doprineti saradnji i kordinaciji, bez birokratskih i političkih sukoba, te potpuno saglasje oko najvažnijih ciljeva.

Vučević u intervjuu za magazin “Diplomacy & Commerce” kaže da su građani birali SNS da na svim nivoima bude ujedinjena oko projekata koji Srbiji donose bolji život i da se nada da, kako je rekao, više nikada, kao argument za nerad ili nesposobnost, neć čuti kako je za sve kriv Beograd.

Kao potpredsednik SNS-a Vučević uverava da se ta stranka “neće otuđiti od naroda”.

“U to budite uvereni. A svako koga opiju funkcija ili privilegije, i zaboravi na potrebe komšija koje su ga birale, moći će da se bahati ali ne pod plaštom SNS -a”, rekao je.

Ukazao je da su svi funkcioneri pod stalnom lupom, i neće biti “večnih i nedodirljivih”.

“SNS je narodna, a ne elitistička stranka. SNS je stranka za budućnost. I nećemo dozvoliti da nas političke sujete unište, jer narod nas je birao da brinemo o njemu, a ne ličnim interesima. Dobili smo još jednu veliku šansu da radimo za Srbiju, i mi je nećemo prokockati”, naveo je Vučević.

Upitan kako gleda na situaciju oko RTV, smene urednika i proteste koji su usledili, Vučević kaže da mu je žao što je ta TV podstanar, već 16 godina.

Tu, smatra, treba tražiti odgovornost političara, i to je jedini način na koji mi političari treba da se “mešamo” u rad pokrajinskog javnog servisa – da im pomognemo da imaju što bolje uslove za rad a, najpre, da dobiju krov nad glavom, nakon što je zgrada RTV na Mišeluku potpuno uništena u bombardovanju 1999.

“Mi ćemo kao lokalna samouprava pomoći u gradnji nove zgrade RTV. I to je, mislim, trenutno najvažnije pitanje za njih. Na ulične proteste gledam samo iz ugla da li su uredno prijavljeni, i da li remete javni red i mir, odnosno, normalno funkcionisanje grada”, rekao je.

Govoreći o Novom Sadu i Vojvodini kao višenacionalnim sredinama sa dugom tradicijom tolerancije različitih nacija i vera, Vučević kaže da je ponosan na Srbiju jer pokazuje da zaista živi prave evropske vrednosti.

“Tokom migrantske krize pokazali smo solidarnost i humanost prema svim tim ljudima koji su proterani, ili naterani da napuste svoje domove. I ne samo to. Naša je dužnost da se pripadnici svih nacionalnih zajednica osećaju dobro, da se ne delimo, da se ne svađamo, već da zajedno gradimo bolju Srbiju”, rekao je.

Kao gradonačelnik Novog Sada u drugom mandatu, Vučević je najavio i niz projekata koji će, kako kaže imati veliki uticaj na razvoj grada, posebno njegovih ekonomskih i turističkih potencijala.

Tu, kaže, misli na kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i dodaje da s nestrpljenjem očekujem oktobar, kada bi u Briselu trebalo da bude doneta odluka o tome.

“Biću ponosan ako Novi Sad dobije tu titulu, kao prvi grad iz zemlje kandidata za članstvo u EU, i to će biti veliki podsticaj i podstrek kako za grad, tako i za Republiku Srbiju. Želim da budemo optimisti, da se borimo, da verujemo i, naravno, na kraju i da pobedimo”.

Podsetio je da Novi Sad kandidat i za Evropsku prestonicu mladih 2019, i pripremamo izgradnju Youth Polisa, centra za mladu i kreativnu industriju.

“Svi ti projekti usmereni ka mladima koji ovde mogu da se zabave, ali i da nešto nauče i razmene znanja i iskustva, otvorili su nove šanse za razvoj Novog Sada. Očekujemo još bolje rezultate jer se grad sve bolje kotira kao top turistička destinacija u ovom delu Evrope”, rekao je Vučević.

Na pitanje o eventualnoj modernizaciji sportskog aerodroma Čenej, gradonačelnik kaže da je imao mnogo sastanaka sa ljudima koji vole vazduhoplovstvo, i spremni su da učestvuju u privatno – javnom partnerstvu.

“Predstoje nam najpre razgovori sa predstavnicima Pokrajine, ali mislim da smo na dobrom putu da realizujemo ideju koja postoji već decenijama. Ceo projekat zahteva velika sredstva i rešavanje pravno – imovinskih pitanja, ali sa naše strane postoji volja da ne odustanemo od namere da modernizujemo sportski aerodrome Čenej, kako bi mogao da se koristi za komercijalne i kargo letove”, kazao je.

Govoreći o privrednom razvoju Novog Sada, Vučević je pomenuo opremanje industrijske zone u blizini autoputa E75, zatim proširenje kapaciteta Slobodne carinske zone, ali i nastavak rada na podsticajnim programima za razvoj malih preduzeća, poljoprivrede, ..

“Dakle, stvaramo još bolju poslovnu klimu, i uslove za dolazak investitora. Pored industrijske proizvodnje, činjenica je da je građevina postala najprimamljivija oblast za investitore. Novi podaci Ministarstva građevine pokazuju da se u Novom Sadu gradi više nego u bilo kom gradu u Srbiji. Od 1. januara, otkako se primenjuje postupak sprovođenja objedinjene procedure elektronskim putem, Gradska uprava za urbanizam primila je 1.330 zahteva za izdavanje građevinske dozvole”, kazao je Vučević te dodao da je od svih gradova u Srbiji, Novi Sad je izdao najviše dozvola, što ga trenutno čini sredinom najpovoljnijom za investitore.

Istakao je da Grad Novi Sad već godinama podržava razvoj IT kompanija, kroz podršku start – up programima, programima prva šansa, ali i otvaranjem poslovnih inkubatora, saradnjom sa Univerzitetom.

A na temu oživljavanja i rekonstrukcije Podgrađa Tvrđave, Vučević je rekao da sve koče nerešeni imovinsko – pravni odnosi.

“Jedino što mogu da kažem jeste da već četiri godine tražimo najbrže i za stanare najbolje rešenje, pa da konačno počnemo da radimo na sanaciji objekata i komunalne infrastrukture”, rekao je Vučević.

Autor: Tanjug
Foto: Grad Novi Sad