Početna Gastro NS Danubius slavi 100 godina postojanja

Danubius slavi 100 godina postojanja

0

Kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius ove godine obeležava značajan jubilej, 100 godina postojanja. Kompanija Danubius će ovaj značajan jubilej proslaviti sa svim posetiocima “Food Planet” festivala koji se od 11. maja do 3. juna održava na Trgu slobode u Novom Sadu.

Danubius je osnovan nakon Prvog svetskog rata, 1918. kao Fabrika testa i konzervi, a danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru.

Savremeni mlin sa kompijuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice i proizvede različite vrste brašna, za sve namene. Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona. Fabrika testenine godišnje proizvede 15.000 tona testenina.

Danubius brašno i testenine zauzimaju lidersku poziciju na tržištu. Tržišno učešće Danubius brašna je 34%, a vitaminiziranih testenina 35,6%

Velika je čast biti deo Danubiusa u godini kada obeležavamo čitav vek postojanja. U stoprvoj godini nastavljamo dugogodišnje uspešno i stabilno poslovanje sa nmerom da zadržimo lidersku poziciju na tržištu. U tom smislu, u narednim period planiramo investicije blizu 4 miliona evra i proširenje portfolija”, rekao je Predrag Marković, direktor Danubiusa.

Od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga, u njen razvoj uloženo je 12,6 miliona evra. Fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina, tako da kvalitetom proizvoda pariramo vrhunskim svetskim proizvođačima“, rekao je Milorad Sredanović, potpredsedik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa.

Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Kratak istorijat razvoja fabrike:

Osnovana 1918. godina kao Fabrika testa i konzervi

1922. postaje Danubius – Prva bačka tvornica keksa i testa

1932. postaje Fabrika makarona i testenina

1945. godine, Danubius je nacionalizovan i nalazio se u društvenom vlasništvu

1956. godine Danubius organizaciono prelazi u „Mlinpred“

1974. godine posluje kao samostalna radna organizacija, kada ulazi u sastav Prehrambenog kombinata „Mlinpek“

Od 1984. godine Danubius posluje kao OOUR, RO AIK „Novi Sad“ (Osnovna organizacija udruženog rada u okviru Agroindustrijskog kombinata)

Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali: mlin Vojvodina (na kanalu DTD, izgrađen 1960. godine), sadašnje preduzeće „Hleb“ i fabrika testenina „Danubius“.
Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno pekarsko preduzeće „Hleb“, a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom – Danubius.

1999. preduzeće je organizovano kao Danubius AD (akcionarsko društvo) za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina.

Prekretnica u bogatoj istoriji kompanije Danubius je 2006. godina kada fabrika ulazi u sastav Delta Agrara, čija je članica i danas.