#FoodPlanet2017 – danas kuvamo grčka jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo grčka jela!

SHARE

Musaka od tikvica

Sastojci

300 gr. mlevenog junećeg mesa
6 većih tikvica
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašičica majorana
1 kašičica soli
1 kašičica suvog peršuna
1 kašičica majčine dušice
3 jajeta
2 dl mleka
50 gr. kačkavalja
3 kašike ulja

Priprema

Mleveno meso propržite 10 minuta na ulju, zajedno sa iseckanim crnim i belim lukom i svim navedenim začinima (majoran, so, peršun, majčina dušica). Tikvice očistite, isecite uzduž debljine 2-3 mm i sa obe strane ispecite kratko u tiganju bez ulja. U pleh stavite 3 kašike ulja i ređajte tikvice, zatim mleveno meso i ponovo tikvice. Umutite jaja sa mlekom i prelijte odozgo a zatim narendajte kačkavalj. Pecite u rerni zagrejajnoj na 200 C 30 do 40 min.

Grčka salata (horiatiki – seljačka)

Sastojci

Prava grčka salata sadrži 8 sastojaka:
2 krupna mesnata paradajza
1 zelena ili žuta sveža paprika
1 krastavac1/2
1 glavice crvenog (ljubičastog) lukadesetak kalamata maslinki
150 g feta sira (mešano ovčje i kozje mleko)origanoekstradevičansko maslinovo ulje
malo soli po ukusu

Priprema

Papriku iseći na krugove, paradajz na kriške, a krastavac na kocke. Luk iseći na tanke krugove i odvojiti ih jedan od drugog. Vrlo malo posoliti i preliti uljem. Dobro izmešati, staviti odozgo celo parče sira (ili, eventalno, onoliko komada koliko je osoba), posuti origanom i razbacati odozgo maslinke.

Sarmice od vinovog lišća

Sastojci

1dl maslinovog ulja
250 g crnog luka
100 g pirinča duguljastog zrna
3 dl vrele vode
so
mleveni biber
tridesetak mladih listova vinove loze
0,5 dl maslinovog ulja
2 kašike soka od limuna
3 dl tople vode
sok od pola limuna.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Kad omekša i požuti dodati pirinač i mešajući pržiti 2-3 minuta. Preliti vrelom vodom, dodati so i mleveni biber, promešati i kuvati petnaestak minuta. Zatim fil skloniti sa vatre i ohladiti. U međuvremenu listove vinove loze prokuvati 5 minuta u vrijučoj vodi, izvaditi ih i ocediti. Na svaki list staviti po kašiku pripremljenog fila pa ih umotati u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporediti po dnu šerpe. Po lišću složiti pripremljene sarmice jednu do druge, preliti ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica staviti plitak tanjir da ih blago protisne, poklopiti šerpu i staviti je na vatru. Kad provri kuvati na umerenoj vatri 45 minuta, pri čemu paziti da li u šerpi ima vode. Kuvane sarmice skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade u šerpi u kojoj su se kuvale. Zatim ih poslagati na ravnu činiju, poprskati sokom od limuna i služiti.

Zapečena jagnjetina

Sastojci

1 kg jagnjetine bez kostiju
5 paradajza
pakovanje maslaca od 125 g
so
mleveni biber
300 g testenine
100 g kačkavalja.

Priprema

Oprati jagnjetinu, iseći je na komade i složiti u vatrostalni sud. Oko mesa rasporediti paradajz isečen na manje komade pa sve preleti mešavinom rastopljenog maslaca i 1 dl mlake vode. Posoliti i pobiberiti po ukusu i u rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći oko 1,5 sat.

U vrijućoj posoljenoj vodi obariti testeninu, ocediti je i stavi ti je na ovalni tanjir za služenje. Preko testenine staviti pečenu jagnjetinu i paradajz, sve posuti nastruganim kačkavaljem i odmah služiti.

NEMA KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR