Početna Gastro NS #FoodPlanet2017 – danas kuvamo holandska jela!

#FoodPlanet2017 – danas kuvamo holandska jela!

0

Holandske stropvafle

Sastojci

500 g brašna
250 g otopljenog putera
150 g šećera
2 kesice suvog kvasca
60 ml toplog mleka
1 jaje
1 ½ šolje meda
200 g smeđeg šećera
50 g putera
1 kašičica cimeta

Priprema

U velikoj posudi pomešajte brašno, otopljeni maslac, suvi kvasac, šećer, mleko i jaje. Kada testo postane pregusto za mešanje, prebacite ga na radnu površinu i mesite rukama par minuta. Ostavite sa strane da naraste oko 45 minuta.

Za to vreme napravite fil i to tako što ćete u šerpici zagrejati med, smeđi šećer, ostatak putera i cimet. Na srednjoj temperaturi polako zagrevajte mešavinu. Kada svi sastojci fino sjedine, sklonite šerpicu sa ringle.

Uključite aparat za galete da se dobro zagreje.

Razvucite testo, podelite na dve manje loptice (u zavisnosti od veličine aparata koji posedujete) i pecite vafle sve dok ne poprime finu braonkastu boju. Potom ih polako pomoću špatule izvadite i presecite po dužini dok su još tople. Premažite ih pripremljenim filom. Ostavite da se malo prohlade (ili nemojte) i uživajte u njima.

Dimljeni losos sa prelivom od senfa

Sastojci za dve osobe

200g dimljenog lososa
1 manji crni luk
1 manji kiseli krastavac
90ml kisele pavlake
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike senfa od celog zrna slačice (ili običnog)
1 kašika smeđeg šećera i soli i bibera po potrebi.

Filete dimljenog lososa servirajte na tanjir. Pomešajte pavlaku, sirće, ulje, senf, šećer, so i biber pa prelijte preko servirane ribe. Pospite sitno seckanim crnim lukom i sitno seckanim kiselim krastavcem. Jedite hladno.

Palačinke s jabukama i slaninom

Sastojci

200 g brašna
5 dl mleka
5 jaja ulje ili maslac (za pečenje)
250 g dimljene slanine
4 tvrde kisele jabukešećer, so

Priprema

Umutite glatko testo od brašna, mleka, jaja, soli i šećera. Slaninu nasecite na vrlo tanke komadiće i podelite na 6 delova. Oljuštene jabuke isecite na tanke kriške. Na umerenoj vatri u tiganju ugrejte ulje ili maslac, kratko propržite slaninu, nalijte 1/6 smese za palačinke, sačekajte da se razlije preko celog tiganja, utisnite nekoliko komadića jabuka, smanjite temperaturu i posle nekoliko minuta palačinku okrenite uz pomoć poklopca ili tanjira i još nekoliko minuta pecite drugu stranu.

Krompir sa ruzmarinom

Sastojci

800 g roze krompira
100 g dimljene slanine
20 g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 režanj belog luka
2 kašike listića ruzmarina biber

Priprema

Krompir isecite na tanke kolutove i osušite ih kuhinjskim papirom. Slaninu isecite na vrlo tanke prutiće, ispecite ih dok ne izgube svu masnoću, izvadite na kuhinjski papir i sačuvajte sa strane. U preostalu masnoću od slanine dodajte maslac i maslinovo ulje, i pržite krompir u po jednom sloju. Kad je jedan deo krompira pečen stavite ga u keramičku posudu koja stoji na loncu s vrućom vodom i pržite dalje. Beli i crni luk fino naseckajte, dodajte u tiganj sa masnoćom i pržite dok ne požuti. Prženi luk ocedite od masnoće, dodajte krompiru i promešajte. Pobiberite i dodajte ruzmarin pa promešajte opet.

Ovo jelo je odlično uz pečenu jagnjetinu i svežu zelenu salatu.