Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo švedska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo švedska jela!

Švedska paradajz čorba sa lososom

Sastojci: 

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 sveža paradajza
  • 1 pakovanje dimljenog lososa
  • jedno pakovanje malih rakova ( crevettes)
  • so
  • list peršuna

Priprema: 

  • Seckani luk propržiti na malo maslinovog ulja.
  • Dodati oljušten i seckan paradajz i još malo upržiti.
  • Kad je paradajz omekšao, nasuti vodom i kuvati dok luk ne omekša.
  • Dodati seckani losos, rakčiće, posoliti i kuvati oko 5 min.
  • Na kraju posuti peršunom.

Kanelbullar

Sastojci: 

Testo: 

  • 150 gr margarina ili putera
  • 5 dl mleka
  • 50 gr germe
  • 1 dl šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 čajne kašike kardemuma mleveni
  • 850 gr mekoga brašna

Fil: 

  • 100 gr tečnoga margarina ili putera
  • 1 dl šečera
  • 2 velike kašike cimeta

Za premazivanje: 

  • 1 jaje
  • seckanih badema ili krupnog šečera

Priprema: 

  • Sastaviti sve sastojke za testo i umesiti testo kako se uobičajeno to radi.
  • Ostaviti da nadolazi 30 min, tj. da udvostruči volumen.
  • Prostrti čaršaf preko stola i dobro ga pobrašniti brašnom koje ste odvojili od 850 gr.(1/2 dl).
  • Podeliti testo na 4 jednaka dela i razvuči oklagijom na debljinu od 1-1,5.
  • U međuvremenu izmešati šečer, cimet i tečni margarin u jednoličnu masu.
  • Plastičnom kašikom za filovanje razvući na svaki komad iste smese skroz tanko.
  • Urolati testo i svaku rolnu seći na 10 kanela. Pri sečenju paziti da se uvek strana koja se odseče stavlja na tepsiju prekrivenom peka papirom.
  • Premazati razmućenim jajetom svuda svaki kanel i posuti šećerom.
  • Ostaviti da nadolazi još 30 min ispod krpe.
  • Peći u zagejanoj pećnici na 250 stepeni od 5-8 minuta tj. dok lepo ne porumeni.

Reckavi švedski krompir “haselbak”

Sastojci: 

  • 6 krompira srednje veličine
  • 3 kašike otopljenog putera
  • so
  • biber
  • po želji malo strugane korice limuna

Priprema: 

  • Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut, na što tanje kriške.
  • Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira.
  • Na dasku stavite krompir a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtast predmet – kao, na primer, kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice.
  • One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža.
  • Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete na pola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje.
  • Stavite krompire u podmazani pleh, prelite otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospite struganom koricom limuna.
  • Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.

Švedski sos

Sastojci: 

  • 3 kašike majoneza
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica struganog rena

Priprema: 

  • U majonez dodati kiselu pavlaku i strugani ren, izmešati i služiti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here