Početna Gradske teme 150 godina roda inžinjerija Vojske Republike Srbije

150 godina roda inžinjerija Vojske Republike Srbije

vojska2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju Dana roda inžinjerija Vojske Republike Srbije, odnosno 150 godina roda inžinjerija Vojske Republike Srbije, a događaju je prisustvovao i ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić.

Već vek i po rod inžinjerija Vojske Srbije radi za dobrobit našeg naroda i pomaže građanima. Pripadnici tog roda svime što su postigli, odnosno uspešnom realizacijom svih zadataka, pružaju veliki doprinos razvoju i afirmaciji inžinjerije, ali i direktno pomažu građanima i svojoj zemlji, na šta smo svi ponosni. Čestitam ovaj dan Vojsci Srbije i siguran sam da će primenjujući svoju stručnost i hrabrost, kao i dugogodišnje iskustvo, naša Vojska ići samo putem napretka kroz jačanje svih svojih kapaciteta – rekao je gradonačelnik Vučević.

Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić rekao je da je istorija roda inžinjerija duga 150 godina ispisana uspesima, odlučnošću, patriotizmom, hrabrošću i položenim žrtvama njenih pripadnika.

Ovo je dan kada iskazujemo zahvalnost i odajemo dužno poštovanje generacijama inžinjeraca koji su poslednjih nekoliko decenija bili prvi na braniku otadžbine, postižići rezultate vredne divljenja. Čestitam im Dan roda i želim uspeh u osposobljavanju, obučavanju i održavanju besprekorne ispravnosti tehnike kako bi i u narednom periodu doprineli izgradnji operativne sposobnosti Vojske Srbije – rekao je ministar Gašić i naglasio da je povod za njegov dolazak u Novi Sad i finalizacija razgovora u vezi sa vojnim objektima iz master plana Vojske Srbije koji će biti predati Gradu Novom Sadu za sopstvene potrebe. On je naglasio kao značajnu i današnju dodelu 70 stanova pripadnicima Vojske Srbije čime se potvrđuje da su za Ministarstvo odbrane materijalni uslovi i sigurnost pripadnika Vojske Srbije jedan od najznačajnijih prioriteta. Ministar odbrane je odao priznanje i pripadnicima Finansijske službe za postignute rezultate u prethodne tri godine i rekao da njen rad treba da služi kao primer kako treba upravljati budžetom svim ostalim korisnicama budžetskih sredstava.

Pripadnici roda inžinjerije Vojske Srbije danas obeležavaju Dan roda – 6. novembar. Toga dana 1865. godine u Kneževini Srbiji donet je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o uređenju vojske, iz 1864. godine, kojim su pontoniri i pioniri izdvojeni iz artiljerije i obrazovali poseban rod – rod inžinjerije. Tako se od 6. novembra 1865. godine inžinjerija prvi put pojavljuje kao samostalni rod vojske, a kao Dan inžinjerije taj datum se u Vojsci obeležava od 1994. godine.

Autor i foto: NsHronika.rs