Početna Kultura “Ejmi” otvorila festival “Slobodna zona”

“Ejmi” otvorila festival “Slobodna zona”

0

ejmi

Film “Ejmi” (Amy), reditelja Asifa Kapadije, svečano je otvorio ovogodišnji festival igranog i dokumentarnog filma “Slobodna zona”.
Ljubazni prodavac karata, Boris Iković, na biletarnici bioskopa “Arena cineplex” rekao je:

Sve karte za film ‘Ejmi’ su rasprodate u rekordnom roku, a interesovanje je zaista veliko. Nadamo se da će film uskoro biti i na našem redovnom repertoaru.

ejmi2

Kordinatorka novosadskog dela festivala “Slobodna zona” koji se po treći put održava u Novom Sadu, Ana Lagator, izuzetno je zadovoljna interesovanjem publike za predstojeće filmove, naročito za film “Ejmi” za koji se tražila i karta više.

Što se tiče potražnje karata, ova projekcija večeras je skroz rasprodata i jako nam je žao što nismo svima mogli da izađemo u susret. Ovaj dokumentarno – muzičko – biografski film izazvao je zaista veliku pažnju publike. Mi smo veoma ponosni na činjenicu da je svaki film koji će biti prikazan i predstojećih dana na ovom festivalu dobio značajna svetska priznanja i nagrade“, rekla je kordinatorka.

Priča o sada već legendarnoj pevačici Ejmi Vajnhaus, pretežno se oslanja na arhivske snimke koje do sada publika nije imala prilike da vidi. Privatni amaterski snimci nastali u okviru druženja, na pauzama snimanja, pripremama za velike koncerte i daju jednu potpuno intimnu i ogoljenu sliku devojke koja je za kratko vreme doživela planetarnu slavu, zahvaljujući svom izuzetnom talentu i neposrednosti. U okviru filma su prikazane i njene neobjavljene pesme. Film počinje sa insertima njenog kućnog videa kada je imala samo četrnaest godina. Realno i bez skrivenih detalja prikazuje se njena borba sa alkoholizmom i depresijom, koja je kako je sama pevačica rekla produkt bunta koji se osetila još kao tinejdžerka, nakon razvoda svojih roditelja. Ona u filmu posebno naglašava činjenicu da njen otac nikad nije bio tu za nju i njene braće i sestru i veoma prisno i toplo opisuje svoju majku, koja je bila krajnje požrtvovana u nameri da očuva porodicu.

Iako je trajao više od dva sata, tačnije 128 minuta, film je do samog kraja držao pažnju publike, koja se apsolutno uživela u tematiku filma, i reagovala potpuno nesvakidašnje dajući gromoglasne aplauze nakon izvođenja pesama, kao na koncertu.

Reditelj Kapadija je za potrebe snimanja ovog filma morao da obavi preko 100 intervjua sa rodbinom i prijateljima Ejmi Vajnhaus želeći da pronikne u suštinu njenog života i da ga osvetli sa različitih strana.
Neposredno pre projekcije filma, nakon uvodnog predstavljanja, publici se obratio i poznati filmski kritičar Vladimir Crnjanski.

Ovaj film je sniman više od 3 godine, a baziran je prvenstveno na privatnim, amaterskim, snimcima koje je reditelj skupio od bliskih prijatelja i rodbine preminule pevačice Ejmi Vajnhaus“, rekao je kritičar.

Asif Kapadija, reditelj filma, dobitnik je nagrade BAFTA koju jednom godišnje dodeljuje “Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti” filmovima, televiziji i interaktivnim medijima.
Poznat je i po vizuelno raskošnim filmovima. Režirao je slavni film “Sena” za kompaniju Working Title o legendi Formule 1 Artonu Seni. “Sena” je dokumentarac sa najvećom zaradom u istoriji britanske kinematografije, a nagrađen je brojnim međunarodnim nagradama. Kapadija posebno voli da proučava živote neobičnih i nesvakidašnjih ljudi.
Film “Ejmi” doživeo je svoje premijerno prikazivanje na Međunarodnom festivalu u Kanu, ove godine, gde je osvojio i značajna priznanja. Takođe je prikazan i na Međunarodnim filmskim festivalima u Londonu i Sarajevu.

Čuveni “Guardian” je ovom filmu posvetio posebnu rubriku i ukratko ga okarakterisao kao trezven, intiman i krajnje nepretenciozan film.

Autor: Jelena Dopuđ