Početna Gradske teme 70 godina od pobede nad fašizmom: Zabranjeni film Želimira Žilnika na svečanoj...

70 godina od pobede nad fašizmom: Zabranjeni film Želimira Žilnika na svečanoj sednici Skupštine Vojvodine

red-flag-over-reichstag

Povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom i Dana Evrope danas je održana svečana sednica Skupštine AP Vojvodina.

Sednici su, pored poslanika, prisustvovali i predstavnici boraca iz Drugog svetskog rata, a gosti su bili ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić. Sednica je otvorena izvođenjem himne Republike Srbije, a na samom početku prikazan je i film Želimira Žilnika iz 1973. godine “Ustanak u Jasku” koji je po rečima poslanika skupštine Ištvana Pastora dugo godina bio zabranjen.

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da je posebna čast govoriti na godišnjici otvaranja novog poglavlja razvoja sveta. Pastor je istakao da antifašizam predstavlja duboko opredeljenje za mir i slobodu i da su se za to opredelili svi građani Vojvodine. “Verska pripradnost ne sme i ne može imati nikakav uticaj na bezbednost, prava i sigurnost ljudi. To su principi za koje se zalaže ceo svet”, rekao je Pastor.

On je kazao da Evropa danas svakodnevno polaže svoj ispit savesti kroz odnos prema fašizmu i staljinizmu.Prema njegovim rečima, pobeda nad fašizmom je otvorila novo civilizacijsko poglavlje u istoriji Evrope. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je hrabrost našeg naroda uvek bila temelj naše slobode.“Nikada se nismo predavali a imena srpskih ratnika izgovaraju se sa poštovanjem”, rekao je on. Stefanović je prisutnima pročitao deo propovedi protestantskog pastora Fridriha Izendorfa, održane u maju 1945. godine u selu Evenburg u Nemačkoj u kome je bilo više od 5.000 srpskih zarobljenika, a u kojoj se slavi plemenitost srpskih vojnika.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je istakao da su antifašizam i privrženost evropskim vrednostima nešto oko čega nijedna vlast i nijedna opozicija ne smeju imati dileme. “Upravo su antifašizam i privrženost evropskim vrednostima jedini uslov našeg opstanka”, rekao je Pajtić dodajući da se Vojvođani ponose svojim antifašizmom.

Prema njegovim rečima, Vojvođani se ponose i svojim evropejizmom, a Vojvodina je, kako je kazao “stigla u Srbiju, da bi je povela u Evropu”. “Fašizam je izgubio rat, ali nije uništen i protiv njega se treba konstantno boriti”, kazao je Pajtić koji je na kraju citirao reči Umberta Eka da je svaki fašizam u Evropi sličan jedan drugome.

Izvor: Agencije