Početna Gradske teme Afera u katastru: Smenjena šefica kočila legalizaciju

Afera u katastru: Smenjena šefica kočila legalizaciju

Šefica Katastra 2 u Novom Sadu, smenjena je sa funkcije i premeštena na niže radno mesto u Inđiji, jer je blokirala više od 2.000 predmeta.

Time je svojim kolegama ostavila dodatni tromesečni posao, kako bi, uz tekuće predmete, raščistili slučajeve zbog kojih je došlo do zastoja u ovoj jedinici Republičkpog geodetskog zavoda (RGZ).

Kontrolom rada šefice katastra, u njenom stolu je pronađen 541 predmet koji nije završen, a još 1.500 je bilo blokirano, jer, kako je rečeno, ona ih nije prosleđivala na dalju proceduru. Ovim je na stotine građana, investitora i firmi oštećeno, budući da nisu mogli da dobijaju potrebne papire za izdavanje građevinskih dozvola, nisu mogli da podižu kredite, a potpuno je bio blokiran proces ozakonjenja nelegalnih objekata.

U RGZ nisu mogli da kažu da li se iza ove blokade krije korupcija, jer kako je rečeno, za to nemaju dokaza. Ipak, objasnili su da je ona bila vođa štrajka u ovoj instituciji i bukvalno četiri meseca je provela u štrajku, kao i veliki broj njenih saradnika u novosadskom Katastru 2.

– Iako imamo jasno propisane rokove za rešavanje predmeta, ona to nije poštovala i samo se bavila obustavom rada. Kada smo kontrolom našli kod nje predmete koji su bespotrebno čekali, odlučili smo da je smenimo i pošaljemo na drugo radno mesto na kojem neće moći da blokira proces donošenja odluka – kaže izvor.

Ovakva situacija donela je glavobolju zaposlenima u pomenutoj jedinici RGZ, jer će u narednom periodu morati da rade i vikendima, kako bi završili nagomilane obaveze, uz svakodnevno pristizanje novih predmeta.

Da se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali, direktor RGZ Borko Drašković je prekjuče doneo odluku o rotaciji službenika u Katastru. Razlozi su sprečavanje eventualnih blokada, ali i korupcije.

Da bi se rešio 541 predmet nađen u fiokama smenjene šefice Katastra 2 u Novom Sadu, kao i još 1.500 predmeta koji nisu završeni, zaposlenima u ovoj jedinici biće potrebno tri meseca dodatnog posla, kako bi se ova služba vratila u uobičajeni režim rada. Dodatni problem je i to što veliki broj radnika po zakonu do kraja juna mora da iskoristi stare godišnje odmore.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels