Početna Gradske teme Američki “Lear” u Novom Sadu – predizborna farsa ili nova radna mesta?!

Američki “Lear” u Novom Sadu – predizborna farsa ili nova radna mesta?!

0

lear-banner

Na 62 dana do predizborne tišine, izbora koji još nisu raspisani, ponovo su koplja, tj. saopštenja ukrstili SNS i DS. Ovog puta oko najavljene gradnje fabrike za američku kompaniju “Lear”.

Novosadske demokrate saopštile su da je u toku predizborna farsa SNS oko gradnje ove fabrike.

DS navodi da je Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove u subotu 13. februara izdala potvrdu da je urbanistički projekat nove fabrike u skladu sa urbanističkim planom Radne zone “Sever 4” i lokacijsku dozvolu.

Ovim su se spremili za pompezno otvaranje radova u kojem će glavnu ulogu imati svemoćni i svuda prisutni premijer. U još jednoj predizbornoj farsi tobož će početi izgradnja fabrike mada još nije ni raspisan tender za izvođača radova niti su obezbeđena potrebna sredstva. Premijer će zapravo svečano “otvoriti” običan pano sa kompjuterski izrađenom slikom buduće fabrike, što je korak unazad čak i u odnosu na famozni poduhvat “Beograd na vodi”. Naime, “Beograd na vodi” je bar dobio maketu, pa je počelo slavlje, dok se od Novosađana očekuje da budu oduševljeni već samom slikom virtuelnog kompleksa – navode demokrate podsećajući da je gradska vlast predvođena naprednjacima sklopila visoko rizičan i po javni interes štetan posao s izgradnjom nove fabrike.

Oni još podsećaju da je ugovorom o izgradnji pogona predviđeno da Novi Sad na svom zemljištu i o svom trošku podigne fabriku koju će strani partner posle navodno zakupiti, a Novom Sadu su nametnute takve obaveze da je Grad bio prinuđen da praktično sve institucionalne, stručne i finansijske resurse u 2016. godini stavi u funkciju realizacije ugovora.

Tamo po slovu ugovora neće biti zaposleno 3.000 ljudi, već u najboljem slučaju upola manje, a nova fabrika koštaće Novi Sad i državu Srbiju čak 25.000 evra po radnom mestu. Novi Sad treba da obezbedi četiri milijarde dinara samo za građevinski deo posla, a pošto tih para u ovom trenutku jednostavno nema, započela je rasprodaja gradskog građevinskog zemljišta. Na rasprodaji je parcela na kojoj se sada nalazi Rasadnik Gradskog zelenila, kao i zemljište kod stadiona “Karađorđe”, koje bez dileme predstavlja najatraktivniju slobodnu površinu u gradu. Novi Sad ulazi u investiciju vrednu 33 miliona evra, zbog koje će praktično isprazniti budžet za 2016. godinu, bez odgovarujećeg sredstva finansijskog obezbeđenja jer se menice izdate od strane firme s osnivačkim ulogom od 40.000 evra nipošto ne mogu smatrati adekvatnom garancijom da će ugovorne obaveze biti poštovane – zaključuju demokrate.

S druge strane, vladajući SNS u Novom Sadu navodi da “kriminalni režim Bojana Pajtića nastavlja sa pokušajima kreiranja atmosfere nesigurnosti za investitore koji planiraju da otvore nova radna mesta u Novom Sadu”.

S obzirom da se bave brojkama, podsećamo da je afera koju je Demokratska stranka napravila na početku izgradnje Bulevara Evrope koštala Novi Sad tri puta više od nasipanja Radne zone “Sever 4”. Halu koja će biti izgrađena i zemljište niko neće odneti, već će ostati gradu Novom Sadu. Prihodi od poreza na zarade novozaposlenih doneće direktnu korist za budžet grada Novog Sada. Zato je Srpska napredna stranka ponosna na investicije koje će zaposliti hiljade stanovnika Novog Sada i okolnih mesta – navode naprednjaci.

Oni još podsećaju da oni “koji su krali od dece sa posebnim potrebama, oni koji su se dičili investicijom poznatom kao najskuplji kontejner na svetu, ne moraju više da ubeđuju građane Novog Sada da su protiv otvaranja novih radnih mesta u našem gradu”.

To je sada svima potpuno jasno. Na sreću, nikada više neće imati priliku da svojim kriminalnim nedelima uništavaju budućnost građana Novog Sada i Vojvodine – zaključuju naprednjaci.

Izvor: 021.rs
Foto: Logo / Lear Corporation