Početna Gradske teme Stanovnici Malog Beograda: Centar Novog Sada nam je na tri kilometra, a...

Stanovnici Malog Beograda: Centar Novog Sada nam je na tri kilometra, a živimo bez kanalizacije i vodovodnih priključaka

0

channel-1102316_1920

Mali Beograd sa 5.000 ljudi je, kako objašnjava Hadžo Dragoslav Gajić, jedan od stanovnika, nikao između Temerinske ulice, Puta Šajkaškog odreda, Kanala DTD i Ulice Živojina Ćuluma, početkom devedestih godina prošlog veka.

Naselje sa lepim porodičnim kućama brzo se širilo, a pošto su objekti građeni bez “papira”, većina je odlučila da ih legalizuje, kako bi i na taj način pomogli rešavanje infrastruktrnih problema.

Bio sam među prvima koji su sagradili kuće u ovom naselju. Za legalizaciju kuće od 180 kvadratnih metara stambene površine platio sam 450.000 dinara, jer mi je ulica, navodno, magistralno infrastrukturno opremljena, ali ja od toga korist nisam video. Uz to, sami smo finansirali izgradnju trafostanice snage znatno veće od potreba naših par kuća. Nju je, naravno, kasnije preuzeo EPS, i naplaćivao priključke… Vodu smo, takođe, dovodili kako smo znali i umeli, tako da čas nestane pa dođe. Kanalizacija, međutim, ostaje glavni problem, koji sami teško možemo da rešimo – navodi Gajić.

Problemi ovog naselja bez infrastrukture, iako se nalaze na tri kilometra od centra Novog Sada, brojni su.

Centar grada nam je na manje od tri kilometra, a živimo kao da smo u bespućima Azije ili Afrike, bez kanalizacije i pravih vodovodnih priključaka – ovako opisuju svoj položaj stanovnici Malog Beograda, novosadskog naselja smeštenog tik uz nasip Kanala DTD.

Sa njim je saglasan i Neven Šolaja, čija je porodica kuću u ovom naselju podigla 1996. On napominje da, i pored redovnog pražnjenja, septičke jame više nisu adekvatno rešenje.

Imamo, poslednjih godina, zbog neodgovornih komšija koji su zakopali kanale za odvođenje atmosferskih voda, ozbiljnih problema sa podzemnim vodama. Ovi kanali su ranije iskopani, i dok su bili funkcionalni, problema nije bilo. Sada su, praktično, ugrozili celo naselje, jer svaki visok vodostaj Dunava i mi osetimo – upozorava Šolaja.

Radovan Jovanović, čija je porodica kuću u ovom naselju podigla 1992. navodi kako je pitanje kanalizacije ključno.

Nema kome se nismo obratili kako bi se rešilo pitanje infrastruktre. Odgovori su, međutim, do sada izostali… – kaže Jovanović.

NEMA NI RASVETE

UZ kanalizacionu mrežu, plan je da se uradi i kvalitetna vodovodna mreža, a takođe i javna rasveta u ulicama u kojima je još uvek nema.

PRIPREMAJU PLANOVE

Milan Mudrić, predsednik MZ “Vidovdansko naselje”, kojoj pripada i ovo naselje, objašnjava kako su im problemi Malog Beograda poznati, i kako je infrastrukturno opremanje već počelo, a da je za ove namene izdvojeno 90 miliona dinara.

Ovaj posao smo počeli lane i nastavljamo ga i ove godine, pre svega gradnjom kanalizacione mreže. Radi se u delu naselja, istočno od Ulice Živojina Ćuluma, i u desnom kraku ove ulice. Za ostatak naselja, takođe, priprema se projektna dokumentacija – kaže Mudrić.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com