Početna Gradske teme Besplatna podela badnjaka

Besplatna podela badnjaka

0

Povodom božićnih praznika JP “Nacionalni park Fruška gora” će u saradnji sa zainteresovanim opštinama organizovano podeliti građanima 15.000 pripremljenih badnjaka, kako bi se sprečila ilegalna i nestručna seča hrasta.

Iz JP “Nacionalni park Fruška gora” apeluju da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećaju da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi, kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.

Badnjaci će biti podeljeni besplatno, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani, uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti tog najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog u Vojvodini.

Stručna lica iz Nacionalnog parka badnjake su pripremili sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, ispod dalekovoda ili sa drugih uzgojnih zahvata, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore.

Napominju da će Čuvarska služba Nacionalnog parka, zajedno sa policijom, u tri smene, 24 časa dnevno, intenzivno kontrolisati prostor kako bi se sprečilo svako nedozvoljeno sečenje hrastovih stabala.

Dodatne informacije zainteresovani građani mogu dobiti pozivom na brojeve telefona: 463 666, 463 667 ili 463 769.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay