Početna Gradske teme Novi Sad razmatra mogućnost proširenja pešačke zone

Novi Sad razmatra mogućnost proširenja pešačke zone

0

Gradska uprava za saobraćaj i puteve zaključila je ugovor sa grupom ponuđača koju čine “MXM-projekt” i podizvođač “Adomne”, a koja bi trebalo da analizira mogućnosti proširenja pešačke zone u Novom Sadu.

Ovu studiju Grad Novi Sad će platiti 3.319.000 dinara, bez PDV-a, a studija bi trebalo da bude završena najkasnije za osam meseci.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki, firme sa kojima je sklopljen ugovor trebalo bi da analiziraju trenutno stanje i daju predloge za proširenje postojeće i formiranje nove pešačke zone.

Da bi bio prihvatljiv za izradu ove studije od ponuđača je, između ostalog, zahtevano da raspolaže dovoljnim poslovnim kapacitetom i da je od 2015. do 2019. godine realizovao slične ugovore za gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika.

Inače, od jedna od ranijih ideja koje su čelnici Novog Sada spominjali bila je i da se proširi pešačka zona u centru grada, pa čak i da se deo Almaškog kraja, koji je sada zaštićena kulturno-istorijska celina pretvori u pešačku zonu. Već decenijama se takođe priča i o izmeštanju saobraćaja iz Gradića i njegovom pretvaranju u pešačku zonu sa turističkim sadržajima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay