Početna Gradske teme “Biti tata” – Održana treća UNICEF-ova onlajn škole roditeljstva

“Biti tata” – Održana treća UNICEF-ova onlajn škole roditeljstva

0

UNICEF u Srbiji uspešno nastavlja sa serijalom onlajn razgovora sa roditeljima o ključnim temama roditeljstva i odrastanja malog deteta. Onlajn škole roditeljstva se odvijaju u okviru programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ koji UNICEF sprovodi, u saradnji sa Vladom Republike Srbije uz podršku LEGO fondacije.

Treća po redu škola roditeljstva na temu „Biti tata“ održana je 28. oktobra 2021. godine, u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, a realizovana je u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA). Zainteresovani i dalje mogu da pogledaju snimak putem UNICEF Srbija YouTube kanala.

Učesnici UNICEF-ove onlajn škole roditeljstva su bili:

Prof. dr Aleksandar Baucal, redovni profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu je istakao da je roditeljstvo timski sport.

„Kada osiromašite svoj život samo na profesionalnu sferu, i vi ste na gubitku. Od prvog dana, očevi kroz odnos sa decom, počinju da aktiviraju one delove sebe koje dete od njih traži. To su delovi koji u javnom životu bivaju potisnuti. Treba naglasiti da je obostrani dobitak, i za oca i za dete kad je on od samog početka uključen u roditeljstvo” – rekao je Baucal.

Dr Dragan Stanojević, docent na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je istakao da je bitno menjati društvo i obrasce ponašanja kako bi naša deca odrastala u rodno senzibilnom svetu.

„I ženski i muški deo populacije očekuje veću uključenost u roditeljske aktivnosti. Tu prednjače mlađi, urbani i visoko obrazovani ljudi kojima tradicionalni modeli ponašanja nam na neki način postaju anahroni. Osmisliti i uspostaviti nove modele komunikacije između muškaraca i žena i roditelja podrazumeva uspostavljanje rodne ravnopravnosti na tržištu rada i da muškarac koji se uključi u domaće aktivnosti i roditeljstvo se i oseća komotno u tome i da to nije osuđujuće iskustvo u njegovoj okolini” – objasnio je Stanojević.

Milutin Milošević, tata i glumac podelio svoje iskustvo u odgajanju svoje deci i objasnio kako inspiraciju i kreativnost za svoj rad uvek traži u njima.

„Od sinova učim tu iskrenu komunikaciju, koja je vrlo direktna. I kako ne razmišljaju spolja, nego iznutra, iz svog autentičnog, dečijeg sveta. Kao glumac kradem od njih tu iskrenost, ljubav i ostrašćenost koju oni imaju za igru” – naveo je Milošević.

Učesnici su saglasni da je jedan od koraka u unapređenju kvaliteta života dece, mladih i roditelja unapređenje kulture rodne ravnopravnosti kroz preispitivanje i afirmisanje pozitivnih rodnih obrazaca i to je promena koja treba da krene od svih nas, mama, tata, baka, deka, komšija i komšinica, zdravstvenih radnika i radnica, vaspitača i vaspitačica, prodavaca i prodavačica, svih onih koji pred sobom vide decu i njihove tate i mame.

Više detalja o obrađenim temama nalaze se na sajtu UNICEF-a: https://www.unicef.org/serbia/roditeljski-kutak. Naredna UNICEF-ova škola roditeljstva će se održati 25. novembra na temu „Kroz igru do vaspitanja”.

Foto: UNICEF