Početna Gradske teme Brnabić: Novi Sad je IT centar Srbije

Brnabić: Novi Sad je IT centar Srbije

003ps

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anu Brnabić, a nakon toga gradonačelnik i ministarka održali su sastanak sa predstavnicima IT kompanija koje posluju u Novom Sadu, kao i sa predstavnicima Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

“Pre sastanka sa predstavnicima IT sektora, razgovarali smo o temama koje se tiču lokalne samouprave, kao što je Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, visina plata u javnom sektoru, maksimalan broj zaposlenih, ali i o problemu sa državnim apotekama i drugim važnim pitanjima. Sastanak sa predstavnicima FTN-a i kompanija koje zapošljavaju oko 5000 ljudi je veoma značajan, i namera nam je da istrajno radimo na stvaranju boljeg ambijenta za rad takvih kompanija. Dogovorili smo se da zajednički insistiramo na povećanju kvote za upis na IT smerovima na Univerzitetu u Novom Sadu, jer privreda za takvim kadrom ima realnu potrebu. Osim toga cilj nam je da mladi po završetku studija odmah nađu posao”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministarka Brnabić rekla je da je fantastično što je upravo Novi Sad, a ne Beograd, IT centar Srbije, i što na tome posebno treba zahvaliti Fakultetu tehničkih nauka.

“Došla sam da učim i da vidim najbolje prakse u Novom Sadu, kako bi se uspešna receptura primenila i u drugim mestima u Srbiji. Takođe želela sam da saznam kako Vlada RS može da doprinese još većem uspehu u toj oblasti. Ukrštanje privrede i obrazovnih institucija nedostaje Srbiji i nadam se će Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom prosvete uspeti u nameri da se uvede dualno obrazovanje, jer se tako postižu izuzetni rezultati”, izjavila je ministarka Ana Brnabić i najavila da krajem oktobra treba ponovo da poseti Novi Sad kako bi predstavila okvirni plan IT saveza Vlade RS za preduzimanje konkretnih mera, koji bi potom trebalo da bude i zvanično usvojen.

Prema rečima dekana FTN prof. dr Radeta Doroslaovačkog dualno obrazovanje odavno funkcioniše na tom Fakultetu koji je iznedrio blizu 100 kompanija koje zapošljavaju oko 5000 inženjera.

“Da nije tih kompanija naši kadrovi bi otišli u svet. Reč je o trenutno najjačoj industrijskoj grani u Srbiji koja najviše izvozi, a IT kompanije mogu ‘sutra’ da zaposle još pet, šest hiljada inženjera koje još nemamo, ali ćemo se svi zajedno potruditi za više budžetskih mesta na IT smerovima”, naglasio je Doroslovački. Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja naglasio je da IT sektoru nije toliko potrebna podrška države koliko je državi potrbena podrška IT sektora i izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja predstavnika Vlade RS za tu oblast i funkcionisanje kompanija koje ostvaruju veliki uspeh na svetskom tržištu.

Autor: NsHronika