Početna Gradske teme Crpna stanica u Žičkoj čeka upotrebnu dozvolu, a stanari dela Adica i...

Crpna stanica u Žičkoj čeka upotrebnu dozvolu, a stanari dela Adica i dalje kanalizaciju

0

Stanari dela Adica, severno od Ulice Marije Bursać, najverovatnije ni ove godine neće dobiti priključke za kanalizaciju.

Šanse za ovaj ishod vrlo su male budući da se još uvek čeka dobijanje upotrebne dozvole za novoizgrađenu crpnu stanicu u Žičkoj ulici.

Naime, kanalizaciona mreža u deset ulica u okolini Marije Bursać završena je još prošle godine – reč je ukupno pet kilometara u delu Marije Bursać, Žičkoj, Studeničkoj, Petra Lubarde, Sopoćanskoj, Suvoborskoj, Stefana Prvovenčanog, Stevana Sinđelića, Vladana Đorđevića i u Palićkoj ulici, a radove je izveo “Graditelj NS” sa podizvođačima.

Ovi radovi nisu tekli naročito glatko jer je bilo protivljenja stanara Suvoborske i Palićke da preko njihovih parcela prolaze cevi.

Radovi na izgradnji crpne stanice počeli su u februaru i završili se tokom leta, ali kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, ceo posao još uvek nije završen.

“Kanalizacija sliva Marije Bursać gravitira ka crpnoj stanici ‘Žička’, koja je završena ove godine i za koju je trenutno u toku procedura ishodovanja upotrebne dozvole. Funkcija crpne stanice ‘Žička’ je da prikuplja otpadnu vodu iz navedenih ulica i prepumpavanjem ih odvodi do kolektora koji se nalazi u Ulici Branka Ćopića”, kažu u Upravi.

Kad stigne upotrebna dozvola, ceo posao prenosi se na “Vodovod”, na kojem je da pošalje pozive za priključenje na kanalizacioni sistem.

U Gradskoj upravi poručuju da će oko 400 domaćinstava u ovih 10 ulica time dobiti kanalizaciju.

Adice su pretežno “divlje” naselje u nerazvijenom delu grada, sa problemima ilegalne kanalizacione mreže, nerešenih imovinskih odnosa i neuređenih ulica. Ipak, gradski urbanisti planiraju da ovo naselje u budućnosti dobije legalnu i prihvatljivu formu u vidu naselja namenjenog porodičnom stanovanju, sa novim domom zdravlja, školama i drugim ustanovama i privatnim biznisom.

Izvor: 021
Foto: Pixabay