Početna Gradske teme Da li znate gde se nalazila prva poslastičarnica u Novom Sadu?

Da li znate gde se nalazila prva poslastičarnica u Novom Sadu?

0

Za Novi Sad se definitivno može reći da je grad gde se oduvek moglo fino “ručkati”. Bilo to da želite stvarno ručati, večerati ili prosto samo se zasladiti.

Naš grad je oduvek bio isprepleten raznim kulturama, a mnoge su ostavile traga i na kuhinju, odnosno na poslastice koje su postale poznate i u Novom Sadu.

Tako je tik do Katedrale, gde se danas nalaze Erste banka i poslastičarnica “Atina”, Novi Sad dobio svoju prvu poslastičarnicu.

Njen istorijat počinje još krajem 18. veka. Prvobitan vlasnik bio je Peter Majerka, koji je ostao upamćen po krempitama.

On je prodao svoju poslastičarnicu Ištvanu Hajereku, a zatim je kupuje 1913. godine Jakob Dornšteter, poslastičarski majstor.

Dornšteter je stvorio poslastičarnicu u kojoj se okupljala novosadska elita. Poslastičarnica je postala kultno mesto u gradu, pa su se građani nalazili “Kod Dornštetera”, kao što mi danas recimo izgovaramo “Kod Miletića”.

Lokacija poslastičarnice bila je na Glavnom trgu pa ne čudi što su je Novosađani odmah prisvojili.

Postala je ubrzo poznata, ne samo zbog svojih preukusnih poslastica, već i zbog enterijera koji ju je krasio. Ogromni stakleni lusteri, plišane fotelje gde su ljudi sedeli, velika ogledala, sve je to bilo ispred svog vremena.

Godinama je gradila tradiciju, ugledajući se na čuvenu poslastičarnicu “Žerbo” iz Budimpešte.

Od tada, pa sve do dana današnjeg, ime je menjala tri puta u skladu sa političkim prilikama u zemlji.

Ona se u početku zvala “Moskva”. Međutim, kada su državni odnosi sa Staljinom zahladneli lokal je dobio ime “Zagreb” u duhu bratstva i jedinstva čiji se duh u to vreme negovao.

To je trajalo do rata i početkom devedesetih godina poslastičarnica ponovo menja naziv u Atina, ime koje i danas nosi.

Ono po čemu je novosadska elita pamti jeste čuvena “Sacher” torta kojom su se sladili.

Da li zbog primamljive lokacije ili zbog svega što se u njoj godinama služi, poslastičarnica na novom mestu uspeva i dan danas da radi.

Retko koji prostor više od 100 godina ostane ono što je bio i na samom početku, a to ovoj poslastičarnici polazi za rukom.

Izvor: gradskeinfo.rs
Foto: gradskeinfo.rs