Početna Gradske teme Dečja bolnica: Poštujemo prava deteta

Dečja bolnica: Poštujemo prava deteta

0

sad-boy-in-hospital-1432853-639x826

Posle višednevne medijske tabloidne hajke, povodom netačne informacije da na Institutu za zaštitu dece i omladine Vojvodine mesecima leži četvorogodišnje dete koje su roditelji zaboravili, oglasio se i direktor ove institucije dr Slobodan Grebeldinger, apelujući na medije da omoguće Dečjoj bolnici da nesmetano i u skladu sa zakonom i etikom pruži zdravstvenu negu i brine o pacijentima.

– Institut posvećuje posebnu pažnju svojim pacijentima, ima tim psihologa, tim pedagoga, socijalnog radnika i nijednom pacijentu naše bolnice ne nedostaje vrhunska medicinska usluga, nega, ali ni pažnja i ljubav – bez obzira na sve okolnosti vezane za njih – kaže dr Slobodan Grebeldinger.

– Pitanje socijalnog zbrinjavanja dece veoma uspešno, uz dobru saradnju i koordinaciju, radi se kroz institucije sistema. Obezbeđena je i nastava za decu koja duže borave u našoj ustanovi. Pitanje poseta je regulisano po zakonu i uz dobru nameru da se izađe u susret deci, uz saglasnost njihovih roditelja. Sasvim smo sigurni da posete više stotina nepoznatih ljudi, koji su se najavljivali ovih dana, sigurno ne bi doprinele niti boljem zdravstvenom stanju niti rešavanju socijalnih i emotivnih problema deteta – naveo je dr Grebeldinger.

Kako je istakao direktor, zahvaljujući ovakvoj organizaciji Institut je akreditovan na sedam godina i jedina je ustanova u regionu koja je od Unicefa dobila Povelju za prava deteta u bolnici.

Govoreći o slučaju četvorogodišnjeg M. K. iz Horgoša, čiji roditelji nemaju novca da ostave ostalu decu nezbrinutu kako bi boravili u bolnici sa bolesnim mališanom, direktor Dečje bolnice istakao je da je ova institucija iznela sve relevantne podatke koje prema zakonu može da saopšti javnosti.

– Svakim daljim informacijama ugrozili bismo prava deteta i roditelja, načelo profesionalne tajne i kršili zakone koji to regulišu. Deca ne treba da budu predmet bilo čije zloupotrebe iz bilo kojih razloga – rekao je dr Grebeldinger, zahvaljujući se svim humanim ljudima koji su izrazili želju da pomognu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Freeimages