Početna Gradske teme Deo “Kamenice 2” namenjen zračenju pušten u rad

Deo “Kamenice 2” namenjen zračenju pušten u rad

13903286_1024070954328690_4089549366580567846_n

Deo objekta “Kamenice 2”, koji je namenjen zračenju i snimanju pacijenata sa malignim bolestima danas je zvanično počeo da radi. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da je deo namenjen zračenju pacijenata u objektu “Kamenica 2” u potpunosti funkcionalan već nekoliko nedelja, te da se polako smanjuje lista čekanja za pacijente koji čekaju na zračnu terapiju, što je nazvao ohrabrujućom vešću.

“Treći i četvrti sprat biće pušteni u funkciju kada se obezbedi odgovarajuća oprema. U toku je javna nabavka za opremu koja nedostaje. Kada to bude završeno, fazno ćemo, deo po deo objekta, puštati u funkciju”, izjavio je on.

Tom prilikom je najavio plan za početak rekonstrukcije starih bolničkih objekata. “Pokrajinska vlada u delu najznačajnih prioriteta vidi zdravstvo, i doprinos će na ovom planu biti maksimalan i kretaće se u finansijskom, tehničkom i organizacionom delu. To će biti vidljivo i u drugim sistemima našeg zdravstva”, rekao je Mirović i najavio formiranje Odbora za izgradnju B i C bloka Kliničkog centra, koji će činiti predstavnici Pokrajine, Grada, Uprave Kliničkog centra Vojvodine, zajedno sa resornim ministarstvom, a vođeno naporima da u naredne četiri godine ovaj projekat bude i završen.

Mirović je istakao da nema mirenja sa tim da ne postoje višegodišnji planovi za izgradnju kliničkih centara, da postoje liste čekanja, stari i nefunkcionalni aparati, da nedostaju kadrovi i da su pojedine regionalne bolnice kao iz prošlog veka. Zato će, prema njegovim rečima, biti učinjeno sve da stanje koje je zatečeno iz dana u dan bude bolje, a kako je dodao, tri nove angiosale bi trebalo da prorade već u oktobru.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da je kontraverznih deset godina izgradnje “Kamenice 2” iza nas, da ovaj objekat sada ima apsolutno svu dokumentaciju predviđenu zakonom za bezbedan prijem i lečenje bolesnika. “Od pre dve nedelje, od kada je startovao probni rad, zračnom terapijom je lečeno preko 200 bolesnika, a u toku je i deo testiranje dela objekta za lečenje poremećaja srčanog ritma, što ukazuje na naše prioritete, a to je poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga pacijenata u Vojvodini”, istakao je resorni sekretar Gojković.

Na Institutu za onkologiju Vojvodine se novim linearnim akceleratorom u “Kamenici 2” zrači, u dve smene, 43 pacijenta na dnevnom nivou. Sa liste koja je iznosila 720 pacijenata, pre 1. septembra sada je 677 koji čekaje. Lista se smanjuje i očekuje se će do kraja godine ona biti prepolovljena. Takođe, proširenjem kapaciteta Instituta za kardiovaskularne bolesti sa jedne strane i otvaranjem tri nove angiosale u Vojvodini, biće obezbeđena blagovremena i ravnopravna zdravstvena zaštita svih građana Vojvodine, istakli su direktor Institita za kardiovaskularne bolesti Aleksandar Redžek, v.d. direktora Instituta za plućne bolesti Ilija Andrijević i v.d. direktora Instituta za onkologiju Zoran Radovanović.

Autor: 021.rs