Početna Gradske teme Dinko Gruhonjić: Vlast mora da shvati da će i posle njih neko...

Dinko Gruhonjić: Vlast mora da shvati da će i posle njih neko živeti u ovom gradu

0

Dinko Gruhonjic

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i porofesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić rekao je za naš portal šta on misli o radu sadašnje Gradske vlade i šta bi, po njegovom mišljenju, nova vlast prvo trebalo da uradi.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Kao užasan. Moj utisak je da nikada goru lokalnu vlast nismo imali. U ekonomskom smislu, pojedina javna i komunalna preduzeća kao da su postala žrtve invazije skakavaca, koji su opustošili ionako skromne gradske resurse. Da ne govorimo o blamiranjima tipa zabrane izložbi, ukidanja latinice, osveštavanju vode iz gradskog vodovoda, otvaranju gradilišta za semafor, otvaranju parkinga za bicikle, otvaranju točilice za gorivo… Niti jedna ozbiljna investicija nije došla u Novi Sad zaslugom gradskih vlasti. Uostalom, šta se i moglo očekivati od onih koji su nasiljem preoteli vlast u septembru 2012. godine. Pa su za takav postupak smislili i bizaran naziv: “prekomponovanje” vlasti. Novi Sad je, nažalost, opet bio avangarda u negativnom smislu. Po ugledu na smenu lokalne vlasti u glavnom gradu Vojvodine, smenjivane su vlasti širom Vojvodine i Srbije, uz ucene, pretnje i pritiske.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Da konačno pokaže da voli Novi Sad i da počne da mu vraća stari srednjoevropski urbani sjaj. Da se ponaša odgovorno i da bude svesna da treba da odgovara građanima, a ne da građani odgovaraju onima koji su na vlasti. Konačno, da shvati da će i posle njih neko živeti u ovom gradu. Da prestanu da seku drveće i da vrate zelenilo u Novi Sad. Da konačno počnu da brinu o Podgrađu i da od njega naprave ono što i jeste: pravi istorijski centar Novog Sada. Da industrijske zone napune investitorima i da ih očiste od šiblja i korova. Da se ne vode ličnim i partijskim, već isključivo lokalpatriotskim interesima…

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealni gradonačelnik Novog Sada?

– Kao i gradska vlast: onaj koji voli Novi Sad.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Privatna arhiva / Medija centar Beograd