Početna Gradske teme Displeji sa smajlijima i radarom biće postavljeni kod još četiri škole u...

Displeji sa smajlijima i radarom biće postavljeni kod još četiri škole u Novom Sadu i okolini

0

Novi Sad će ove godine nastaviti sa projektom postavljanja displeja sa radarom u blizini osnovnih škola na teritoriji grada i prigradskih naselja.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) planira da utroši pet miliona dinara za kupovinu opreme za četiri nova sistema.

Kako se vidi iz javne nabavke, u koju je 021.rs imao uvid, oprema koja služi da upozori vozače da uspore biće postavljena kod osnovnih škola “Nikola Tesla” u Novom Sadu, “Ivan Gundulić” na Čeneju, “Veljko Petrović” u Begeču i “Mihajlo Pupin” u Veterniku.

Sistemi se sastoje od toga da na jednoj lokaciji budu postavljena najmanje dva znaka sa ugrađenim “dopler” radarom, koji se aktivira kada vozilo koje se približava prekorači dozvoljenu brzinu.

Ukoliko vozilo ide brže od dozvoljenog, crvenom bojom se prikaže obaveštenje sa tužnim emotikonom i porukom “Uspori”, a ako ide dozvoljenom brzinom, na displeju vozač vidi poruku “Hvala” sa zelenim smajlijem.

Podaci koje radar prikuplja na ovim lokacijama služe gradskoj upravi za dalje analize i detektovanje kada se dešava najveći broj saobraćajnih prekršaja, a pomažu i u detekciji nasilnih vozača.

Prvi ovakvi sistemi postavljeni su 2019. godine ispred osnovnih škola “Jožef Atila” i “Đorđe Natošević”, a sada se nalaze i kod škola “Jovan Popović”, “Đura Jakšić” u Kaću, “Miroslav Antić” u Futogu i “Ivo Andrić” u Budisavi.

Rok za dostavljanje ponuda za instalaciju novih merača brzine u blizini škola je 28. februar.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay